Matilda Steen

Published by Emelie Emanuelsson on

När Matilda växte upp var hennes pappa den stora förebilden inom teknik. Han drev en möbelfirma och i hans fabrik fick hon och hennes lillebror alltid bygga det som de själva ville. Idag arbetar hon som ingenjör på Epiroc men intresset för att skapa finns kvar. “Jag har faktiskt byggt mitt egna hus!” berättar hon när vi talas vid över telefon.

Som barn var Matilda glad och sprallig. “Jag var väldigt nyfiken och älskade att klättra i träd” berättar hon och fortsätter med att beskriva hur hon växte upp i ett litet samhälle som heter Östansjö, några mil söder om Hallsberg, med mamma, pappa och lillebror. “Jag var den första i släkten som pluggade vidare, och det har jag min pappa att tacka för”.

Matildas pappa drev en möbelfirma med hennes farbror. “Jag har alltid fått arbeta med trä och maskiner. I fabriken var man mycket som barn, och om man ville bygga ett dockhus eller en möbel så fick man det.” berättar hon.

Möbelfabriken finns kvar, och idag får Matildas barn, 2 och 4 år gamla lära sig teknik där. “Förutom att vara i möbelfabriken ser jag till att det finns massor av leksaker som passar när man har ett tidigt intresse för teknik. Båda tjejerna gillar LEGO och framförallt magnetiska block, som man kan skapa nästan vad som helst med.”.

Matilda älskar att bygga LEGO med sina barn

Matilda tror att kontakten med teknik som liten är viktig. “Man blir nyfiken och vill lära sig mer” säger hon och fortsätter med att berätta om sina tankar kring genus och teknik. “Tjejiga saker kanske man inte tänker att det är teknik, men att rita ett dockhus är samma sak som att rita en lådbil.

Under gymnasiet valde Matilda det naturvetenskapliga programmet med teknisk inriktning. Redan i årskurs 9 visste hon vad hon ville, eftersom hon tyckte så mycket om matematik. “Jag tyckte teknik var roligare än biologi så jag valde natur med teknisk inriktning.

Några veckor in i programmet blev hon inkallad till rektorn. “Min lärare och rektor sa till mig att jag inte skulle klara av att vara ensam tjej, och bad mig byta inriktning från teknik till natur. Såhär i efterhand kan jag inte förstå hur de båda kunde göra det, enbart på grund av mitt kön.” berättar hon.

Matilda stod på sig och läste klart. Efter gymnasiet blev det sedan Industriell ekonomi med Maskinteknisk inriktning på Linköpings Universitet.

Hon valde Maskinteknisk inriktning eftersom hon alltid gillat produktdesign och produktion. Efter några år var det dags för exjobb och då hamnade hon på Epiroc. “Jag och en kursare gjorde exjobbet på Epiroc och efter det valde jag att fortsätta. De första åren arbetade jag mot fabriken i Kina. Sedan några år tillbaka är jag chef för förmonteringen. Det innebär att jag har två första linjechefer under mig och kanske 50-60 montörer. Det är ett kul jobb med stor variation. Jag trivs bra att arbeta som ingenjör.”.

Vi avslutar samtalet med att prata om tips till dagens unga. Matilda säger att man inte ska vara rädd, utan nyfiken. Och så ska man läsa matte.

“Jag föreläser en del och jag märker att man “gömmer” matten. Ta de hårda åren tidigt. Försök hitta det roliga i matematik. Då kommer du långt.”.

Matilda har byggt huset hon bor i

Tack Matilda!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *