Press Release: IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och arrangeras årligen av Stiftelsen Womengineer. Syftet är att öka teknikintresset bland unga tjejer och icke-binära genom att företag bjuder in deltagare att komma på studiebesök på deras arbetsplatser. I år sker IGEday den 3 april då 83 företag öppnar upp sina dörrar på över 141 platser över hela Sverige. Det är också första gången IGEday hålls utanför Sveriges gränser.

Idag saknar varannan tjej på gymnasiet som vill läsa teknik kvinnliga förebilder. Womengineers vision är att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer, och som del av det har de som mål att ingen tjej i Sverige ska söka en högskoleutbildning utan att ha funderat över valet ingenjör. Ett av alla projekt som syftar till att förverkliga denna vision är IGEday. Ett koncept som i år även testas utanför Sveriges gränser.

AFRY har i år valt att testa konceptet i Finland på sitt kontor utanför Helsingfors och Volvo Cars tar emot deltagare i Sunnyvale i Kalifornien. ”Vi är ett globalt företag och det är viktigt för oss att inspirera till en ökad andel kvinnor som arbetar inom teknik även på våra andra marknader” säger Volvo Cars Head of Culture and Diversity Katarina Matson, och fortsätter “Vi har genomfört uppskattade IGEdagar i Sverige under flera år och nu vill vi sprida detta. Vår förhoppning är att även Shanghai ska delta i år men vid ett senare datum.

Totalt sett siktar Womengineer på över 2000 deltagare och IGEday går av stapeln den 3 april.

År 2019 deltog 1869 tjejer på IGEday hos över 110 företag över hela Sverige. En utvärdering efter gav följande resultat:

  • Deltagarna på IGEday hade fått en ökad förståelse om vad teknik är.
  • Deltagarna har fått ökad självförtroende inom naturvetenskapliga ämnen
  • Deltagarna har fått fler verkliga förebilder som har uppmuntrat dem till teknik
  • 80% har blivit mer intresserade av att vilja bli ingenjörer själva.
  • Deltagarnas förebilder har brutit deras uppfattning om stereotyper och normer

Bakom IGEday står även en rad företag som sponsorer. I år AFRY, BillerudKorsnäs, Volvo Cars, Södra, Kiwa Inspecta, FLIR, Epidemic Sound, Cygni, Epiroc, Essiq, ImagiLabs, KTH, Bonnier Tech News, Scania och WSP.

För att anmäla dig besök www.igeday.com

Vill du komma i kontakt med oss? Klicka här!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *