Alice Frigell

Published by Emelie Emanuelsson on

Alice är en person som alltid gillat problemlösning och kritiskt tänkande. Samtidigt älskar hon kreativitet och skapande. Hon är tjejen som vill stå med ena benet bland dem som förstår varför något fungerar som det gör och med det andra i en värld där man tänker utanför boxen. Hon gillar att tänka stort. Valet av utbildning föll därför på Design och Produktutveckling vid Linköpings Universitet och när vi träffar Alice har hon precis börjat sitt första jobb, på AFRY i Stockholm.

Nyfikenheten kring hur saker fungerar tog Alice Frigell hela vägen till en ingenjörsutbildning. När hon växte upp kände hon ingen som hade läst till ingenjör, men under gymnasiet hade hon en lärare i fysik som tipsade henne om ingenjörsprogrammet i Linköping.

“Min pappa gick bort när jag var bara 10 år så min mamma har uppfostrat mig. Hon har gett mig en attityd och tro på mig själv. Utan mammas pepp hade jag inte varit där jag är idag.”

Som 14-åring tyckte hon att matte och språk var roligt och valde därför naturlinjen på gymnasiet med extra franska. Under gymnasiet gjorde hon sedan ett utbyte i Frankrike som öppnade hennes ögon för att våga testa nya saker. Efter studenten reste Alice tillbaka till Frankrike och staden Nice. Under en termin läste hon franska. Det ena ledde till det andra och plötsligt en dag sjöng hon i ett band.

“Jag var med i ett band och spelade musik! Då insåg jag att jag kan om jag bara vågar”.

Väl hemma i Sverige igen föll valet av utbildning på linjen Design och Produktutveckling vid Linköpings Universitet. En linje som blandar klassisk maskinteknik med ämnen inom just design och produktutveckling. En bra kombination om man som Alice både gillar det tekniska men även har en kreativ ådra. Linköping valde hon eftersom det är en studentstad.

“Det är roligt att läsa i en studentstad. En av höjdpunkterna i Linköpings studentliv är München Hoben. Det är ett utomhusevent på campus som sker varje år och det är alltid en härlig stämning.”

Alice blev klar med sin utbildning förra året och nu arbetar hon på sitt första jobb efter examen på AFRY (tidigare ÅF och Pöyry). 

“Min jobb innebär kort och gott att jag ser till att olika pågående IT-projekt på företaget flyter på effektivt och följs upp på ett synkroniserat sätt” berättar Alice som också säger att hon trivs bra eftersom arbetet är så spännande och varierande. Ingen dag är den andra lik. “Genom det här jobbet får jag möjlighet att träffa kollegor från många delar av företaget, vilket alltid är roligt när man är ny” fortsätter hon.

Det bästa med AFRY som företag är den välkomnande kulturen. Alice berättar hur medarbetare alltid hälsar på varandra i korridoren och att det är lätt att börja prata med kollegor från olika avdelningar i fikarummet. “Just nu jobbar jag i ett ganska litet team där jag är yngst, och upplever en väldigt stöttande miljö där mina kollegor alltid respekterar mina åsikter. Jag har tidigt fått ett stort förtroende att lösa uppgifter på egen hand, vilket känns kul och motiverar mig i mitt arbete.” säger Alice.

I framtiden vill hon arbeta med digitalisering och specifikt utveckling av smarta, hållbara städer. “Runt år 2050 kommer ungefär 70% av världens befolkning att bo i städer, och städer utgör bara 3% av världens yta. Med andra ord kommer allt fler människor trängas på en liten yta. Därför måste framtidens städer planeras på ett smart sätt för att minska vårt klimatavtryck och öka livskvalitén för invånarna.” berättar hon.

Drömmen tillbaka till utlandet finns också kvar. Jag avslutar intervjun med att fråga Alice vart hon skulle resa om hon var tvungen att packa väskan imorgon. Svaret kommer snabbt. “Nice!”. Och kanske är det i Nice vi intervjuar Alice nästa gång? Vi hoppas det.

Är du 13-19 och vill testa på hur det är att arbeta med ett jobb som det Alice har? Anmäl dig till årets IGEday och besök AFRY


1 Comment

Henryk Dolata · March 3, 2020 at 12:31 pm

Väldigt fint skrivet Alice. Kul att man som fysiklärare inspirerade dig till valet av linje och Linköping som stad. Lycka till i framtiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *