“Det finns inte bara en typ av individer på teknik utan alla är helt olika och unika på sina sätt. Den enda förutfattade meningen som stämmer om teknikprogrammet är… det finns alldeles för få tjejer.”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Sen jag var liten har min familj uppmanat och berättat att teknik är något som finns i allt runt om oss och något som alltid behövs. Med en far som civilingenjör så blev tekniken en del av min vardag i tidig ålder där vi oftast i vårt hem hade de senaste tekniska prylarna och alltid varit på framkant inom den tekniska utvecklingen. Men så kom det till den delen av mitt liv som många fruktar, tiden då gymnasielinjen skulle väljas, skulle jag gå i min fars fotspår eller läsa något helt annat? Mitt namn är Evelina Bladh och jag går sista terminen på teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap på en av Sveriges största gymnasieskolor, Polhemskolan i Lund. Detta är min historia.

Under min högstadietid så tänkte jag ofta på framtiden och vad den hade att bjuda på. Tanken om gymnasievalet fanns där varje dag. Tankarna på vilken linje jag skulle läsa var allt ifrån estet och vård och omsorg till teknik och natur. Jag tog beslutet att besöka skolorna, både på öppna hus och som skuggelev. Allt för att försöka få en klarare bild av gymnasievalet. För mig så blev det tvärt om. Valet blev svårare och svårare.

Våren 2016 loggar jag in på hemsidan där valet skall göras. Dagen jag hade fruktat var här. Mitt gymnasieval skulle skickas in. Jag var så nervös att svetten rann. In i sista sekund velade jag mellan natur och teknik. 5 minuter innan det skulle senast vara inne ändrade jag mig. Jag valde impulsivt teknik. Sommaren gick, antagningsbeskedet kom och jag skulle spendera de näst tre kommande åren på en linje som jag var osäker på om jag ens tyckte om. Min magkänsla sa till mig att detta är rätt och att allt kommer bli bra.

Första skoldagen kom och jag var nervös och orolig främst över om jag skulle klara av både svårighetsgraden och tempot på utbildningen men även hur många tjejer det var i klassen. Förhoppningsfull ankommer jag till skolan och inser att allt löser sig. Jag har fått en underbar klass och teknikintresset ökar för varje dag! Idag är jag inne på min sista termin på teknikprogrammet och ångrar det inte en sekund. För mig har det varit viktigt att jag har haft teoretiska men även praktiska ämnen som till exempel att konstruera och skissa. Detta har lett till att jag får använda mig av min kreativa och problemlösnings sida samtidigt som jag kan använda mina teoretiska kunskaper. Teknikprogrammet har utvecklat mig enormt och har gett mig kunskap som jag kommer använda genom hela livet, inte bara i yrkeslivet men även i vardagen. Det som gick från att vara så osäkert har blivit det hittills bästa valet i mitt liv!

Jag skulle kunna berätta om det som alla alltid säger när man säger att man läser inriktning teknikvetenskap… du måste vara så bra på matematik det är väl ditt favoritämne? Svar nej. Man behöver inte gilla matematik eller vara bra på det. Klart visst, det underlättar om man tycker det är kul men om man inte gör det så är det också okej.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Ifall man är väldigt intresserad av teknik men kanske inte gillar matematik så tycker jag inte att detta borde stoppa en utan, det finns alltid hjälp att få av antingen lärare eller extra hjälp. Jag har läst upp till matematik 4 och jag är hur glad som helst för att ha läst det. När jag började gymnasiet var jag inte så förtjust i matematiken och vi dansade inte riktigt samma dans men efter många om och men dansar vi nu både samma takt och till samma låt. Man måste ha tålamod och även hänga med från början för gymnasiet är en stor skillnad. Om man missar i början så kan det vara svårt att hänga med i slutet.

Vidare till något som är ännu viktigare är förutfattade meningar. Normer är något som finns överallt i vårt samhälle, något som gör att man kanske inte vågar göra det man verkligen vill. Många har förutfattade meningar om Teknikprogrammet. Dessa förutfattade meningar är något som inte stämmer alls. Det finns inte bara en typ av individer på teknik utan alla är helt olika och unika på sina sätt. Den enda förutfattade meningen som stämmer om teknikprogrammet är… det finns alldeles för få tjejer.

Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att inspirera er unga tjejer som inte vet vad ni vill här i livet. Teknik är allt som finns runt oss och framtiden kräver ännu fler ingenjörer. Du behövs så vi kan bli fler. Bli en del av gemenskapen bland unga tekniktjejer eftersom Du behövs! Jag blir inspirerad när jag ser att andelen tjejer som läser teknik ökar varje år och jag blir glad eftersom vi behöver fler tjejer som kan göra tekniklinjerna nyanserade och bidra med saker som killar inte kan. I min klass är vi två tjejer vilket är alldeles för lite. Men för mig har detta aldrig varit ett problem eftersom att det viktigaste har varit min utbildning sen att man har fått så många fina vänner är bara ett plus!

Jag vill slutligen ge några tips till er som skall välja gymnasielinje. Följ era hjärtan och gör det ni vill. Påverkas inte av vad andra tycker och tänker utan välj det som du är intresserad av och vill göra. Mitt andra tips är att bara för att man väljer någon linje på gymnasiet betyder det inte att din framtid är spikad. Livet är långt och man kan alltid ändra sig. Gör det som du vill och inget annat!

……………………………………………………………………………………………………………

Evelina Bladh
Studerar Teknikprogrammet – inriktning Teknikvetenskap
Polhemskolan i Lund

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *