Jag gillade mixen av matematik, teknik och business som man fick inom industriell ekonomi – för mig kändes det som en bra grund att stå på och något som kunde öppna många dörrar.

Hej Josefine! Har du alltid velat bli ingenjör?
Hej! Jag har alltid älskat matematik och problemlösning, men jag hade nog ingen riktigt klar bild av vad det innebar att arbeta som ingenjör. Däremot har jag alltid velat göra skillnad och drömt om att få vara med där de stora affärsbesluten tas.

Du har pluggat till civilingenjör i industriell ekonomi vid LTH, vad var det som lockade dig till din utbildning?
Jag hade fått ett extremt bra intryck av Lund som studentstad, så det var mycket det som lockade. Sedan gillade jag mixen av matematik, teknik och business som man fick inom Industriell Ekonomi – för mig kändes det som en bra grund att stå på och något som kunde öppna upp många dörrar.

Jag har alltid älskat matematik och problemlösning, men jag hade nog ingen riktigt klar bild av vad det innebar att arbeta som ingenjör

Vilket är ditt bästa studentminne?
Gemenskapen och studentlivet – att det fanns så otroligt många föreningar och grupper att engagera sig i. Tiden i Lund var verkligen helt fantastisk och jag fick vänner för livet.

Jag tror stenhårt på mitt motto ’Great minds don’t think alike’ och är övertygad om att mångfald är en nyckelfaktor för att framgångsrikt kunna driva innovation

Idag är du Strategy consultant på Accenture, vad innebär den rollen?
Jag arbetar som Technology Strategy consultant på Accenture, vilket innebär att jag jobbar tillsammans med några av Sveriges största bolag för att definiera deras framtida strategier i gränslandet mellan teknologi, affärsstrategi och innovation. Stor del av mitt fokus läggs på digital innovation och hållbarhet, gärna i kombination.

Vad skulle du vilja säga till dig själv som femtonåring?
Tro på dig själv och våga köra din grej, våga vara bold & badass! Jag tror stenhårt på mitt motto ’Great minds don’t think alike’ och är övertygad om att mångfald är en nyckelfaktor för att framgångsrikt kunna driva innovation – därför behöver vi fler som vågar vara sig själv fullt ut och bara kör.

För mig har mycket handlat om att släppa bilden av hela tiden vara perfekt och leverera exemplariskt – det är bättre att våga köra (trots risken att misslyckas) än att inte köra alls

Vad är ditt tips till någon som tvekar till att välja en ingenjörsutbildning?
Kör, bara kör! När jag var yngre hade jag en bild av att yrket ingenjör handlade om killar som snickrade eller programmerade i en källare. Nu vet jag att teknik är en värld full av möjligheter – mitt jobb har tagit mig över hela världen (ex. London, Chicago, Milano, Shanghai, New York, Dublin) där jag träffat fantastiska människor och lärt mig om hur ny teknologi kan vara en drivkraft för hållbar innovation.

Du är författare till trendrapporterna ”Future of Sustainable Fashion” och ” Circular x Fashion Tech”. Berätta lite grann om detta arbete!
Inom min roll på Accenture har jag fått möjligheten att arbeta tillsammans i partnerskap med H&M Foundation och KTH med innovationstävlingen Global Change Award som letar efter disruptiva innovationer som kan göra modeindustrin cirkulär. Av de vinnande idéerna har vi sett allt från OrangeFiber som gör kläder av apelsinskal till Unspun som utvecklar jeans som sitter perfekt enligt din kroppsform med hjälp av 3D-teknik.

Stor del av mitt fokus läggs på digital innovation och hållbarhet, gärna i kombination

Global Change Award är en riktig framgångssaga och tagit mig till allt från Milano till New York och Shanghai för att coacha start-ups inom cirkulärt mode och fashion tech. Här samlar vi innovationer från 151 länder inom alltifrån biotech (nya innovativa material) till digital tech (integrering av AI, IoT eller blockchain inom modeindustrin).
Som en del av arbetet med Global Change Award har jag varit med och skrivit dessa två rapporter med insikter kring framtiden för hållbart mode. Rapporterna har jag presenterat i allt ifrån Almedalen till under Breakits konferens för FashionTech och den har även blivit omnämnd i exempelvis Vogue Italia.

Global Change Award är en riktig framgångssaga och tagit mig till allt från Milano till New York och Shanghai för att coacha start-ups inom cirkulärt mode och fashion tech

Vill du berätta om en utmaning som du stött på under din studietid eller karriär och hur du handskades med den?

Jag har alltid tyckt att det är jobbigt när man misslyckas, exempelvis kuggar en tenta eller har en dålig dag på jobbet. För mig har mycket handlat om att släppa bilden av hela tiden vara perfekt och leverera exemplariskt – det är bättre att våga köra (trots risken att misslyckas) än att inte köra alls. Våga spela för att vinna, inte bara försöka undvika att förlora.

Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill fortsätta arbeta med hållbarhet, digitalisering och innovation för att driva förändring som gör skillnad på riktigt. Jag är också oerhört inspirerad av den girlpower movement som just nu bubblar och vill gärna vara en del av att fortsätta lyfta upp förebilder som ger en mer diversifierad bild av vad IT och teknik kan vara.

Har du någon bok, podd, youtubeklipp eller dylikt som du vill dela med dig av?
Podd: Uppstickarna, Successas, Karriärpodden
Instagram-konton med bra pepp: Ishtar Touailat, Tuva Palm, Anna Svahn, businessanddreams, Sofia Kacim, Sofie Lindblom, Babba Canales, Lena Apler, Aleksandra Avli, herway.se, Susanne Najafi

Tack Josefine för din medverkan!

[Intervjun skapades den 1 november 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *