“Det har alltid funnits frågor kring olika saker följt av en nyfikenhet att få reda på svaren.”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Vi är två tjejer som har pluggat till mekatronikingenjörer på Högskolan i Halmstad.

Marja: Jag heter Marja Malvila och kommer från skogarna I Dalsland. Jag har alltid haft ett intresse för teknik och för hur saker och ting fungerar. Det kan vara små saker som hur en bläckpenna fungerar rent mekaniskt, till hur det kommer sig att vi kan prata i telefon. Det har alltid funnits frågor kring olika saker följt av en nyfikenhet att få reda på svaren. Ett av mina favoritprogram när jag var yngre var ”Evas funkarprogram”, där det förklaras hur saker och ting fungerar på ett enkelt sätt. När jag gick i högstadiet var matte ett av mina favoritämnen, kanske tack vare min lärare jag hade då. När det var dags att välja gymnasieskola valde jag en bred linje där det fanns möjlighet att plugga vidare – det blev Teknikprogrammet. Efter gymnasiet reste jag lite och sökte sedan sommarjobb i Halmstad, en stad jag aldrig tidigare hade besökt. På våren sökte jag in till basterminen för mekatronikingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad och kom in.

Yuka: Jag heter Yuka Morimoto och kommer från Japan. Jag studerade svenska språkvetenskap i Japan och sedan flyttade jag till Sverige 2012. Men egentligen jag ville studera något om bilar, flygplan och såna roliga saker! Jag undrade alltid hur så stora saker kan köra så snabbt eller flyga högt. När jag flyttade till Sverige blev jag glad för att man får studera vad man vill, det spelar inte roll hur gammal man är eller vilken kön man har. Jag ansökte direkt till folkhögskola för att läsa upp gymnasiekurser så att jag skulle kunna plugga vidare på högskolenivå. Min pojkvän kommer från Halmstad så det blev Högskolan i Halmstad. Det var tur för mig att det finns ett mekatronikingenjörsprogram i Halmstad för det var många kurser som intresserade mig inom bland annat mekanik, elektronik och matematik.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Marja: Jag tyckte kursen Arbetsplatsförlagd utbildning, AFU, var en av de roligaste kurserna då vi fick möjligheten att jobba på ett företag. Det var kul att kunna utnyttja sina kunskaper som man fått under utbildningens gång och få se hur företag och ingenjörer jobbar på riktigt. Man får ju också värdefulla kontakter vilket alltid kan vara bra, speciellt när man ska söka jobb eller exjobb.

Yuka: Ja, jag håller med! Vi hamnade på samma företag och gjorde många roliga saker tillsammans. Testning av produkter, besökte kunder, vara med på olika möten (och lite rundpingis!). Det var skönt att växla mellan skola och jobb. Det var roligt att få bekräftat att vi har lärt sig något under utbildningen och att vi kunde komma med idéer som hjälpte företaget. På Högskolan i Halmstad kan man också engagera sig i olika föreningar, några tjejer som läser ingenjörsprogrammet startade nyligen upp föreningen ADA (efter den första programmeraren Ada Lovelace). Det är en förening för kvinnliga ingenjörsstudenter på Högskolan i Halmstad. Tanken är att agera dörröppnare mellan medlemmarna och näringslivet samt stärka sammanhållningen oss emellan vilket vi tycker är toppen!

Marja: Andra saker som vi gjorde vid sidan av utbildningen var att lära ut Scratch (ett enkelt programmeringsspråk) till barn och ungdomar. Det var kul att både tjejer och killar var med. När vi slutade ville de visa sina programmerade spel för oss och sa att de skulle bli programmerare/ingenjörer när de blir stora. Det tyckte vi var jättekul och hoppas att de, precis som vi, håller fast vid den drömmen.

……………………………………………………………………………………………………………

Marja Malvila & Yuka Morimoto
Studerat Mekatronikingenjörsprogrammet
Högskolan i Halmstad

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *