“Any smoothly functioning technology will have the appearance of magic.”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Att välja teknikprogrammet
Som barn var jag ofta ganska “pojkig”. Bland annat så vägrade jag ha på mig klänning och jag spenderade varenda rast på fotbollsplanen med killarna istället för att leka häst med tjejerna. Detta kom dock att förändras mer och mer under högstadiet och kanske är det därför de flesta blev förvånade när jag sa att jag ville läsa teknikprogrammet på gymnasiet. Alla vet ju att det bara är killar som går teknikprogrammet, osportiga datanördar dessutom. På gymnasiemässan bekräftades dessa fördomar ännu mer när jag frågade en gymnasieskola om man kunde kombinera teknikprogrammet med fotbollsinriktningen de erbjöd då det inte stod någonstans i deras reklamblad. Svaret jag fick var små fördomsfulla skratt samtidigt som de sa att det aldrig varit någon som velat välja både teknik och fotboll. Men jag gillade trots allt hur bred utbildning teknikprogrammet skulle ge mig och möjligheten att kunna läsa vidare till i princip alla civilingenjörsutbildningar lät väldigt attraktivt. Så tack vare några få tjejer i min närhet som redan valt att plugga eller jobba med teknik samt en inspirationskväll hos Teknikarflickorna valde jag att se dessa fördomar som just det, fördomar, och valde tillslut teknikprogrammet.

Teknikarflickorna
Under mina tre år på teknikprogrammet är det två saker som jag har varit extra engagerad i. Det första är mina två år som delansvarig för Teknikarflickorna. Teknikarflickorna är en sektion på skolan som dels försöker få fler tjejer att öppna ögonen för teknik genom att visa upp oss och prata på olika tillställningar och sociala medier. Som tidigare nämnt anordnar vi bland annat en inspirationskväll för tjejer på högstadiet där man lättare kan prata öppet om allt som har med gymnasiet och teknik att göra.

Dessutom är målet att de tjejer som redan går teknik på skolan att känna att vi är många tjejer tillsammans, även om det i en enstaka klass kan vara ganska få samt få se ännu mer av vad teknikbranschen har att erbjuda. Under min tid som ansvarig har vi bland annat spelat laserdome, satt igång ett mentorskapsprogram tillsammans med Semcon och haft inspirerande studiebesök på flera företag. Bland det sista jag gjorde för Teknikarflickorna var dessutom att jag var med och pratade om just Teknikarflickorna tillsammans med Teknikcollege på scenen framför flera hundra företagare på industridagen 2018. Jag tror verkligen stenhårt på föreningar som Teknikarflickorna, de är så himla viktiga för att teknikbranschen ska bli mer jämställd!

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]


Gymnasiearbete i Kenya
Den andra saken som jag engagerat mig mycket i är mitt gymnasiearbete. Detta gjorde jag tillsammans med samma tjej som jag varit ansvarig tillsammans med i Teknikarflickorna så det delade intresset inspirerade oss även här. Gymnasiearbetet handlade om skillnaden på kvinnors inställning och fördomar om att plugga och jobba med teknik i Sverige som är ett industrialiserat land och Kenya som är ett utvecklingsland. Det bästa sättet tyckte vi såklart var att undersöka detta på plats så vi anordnade en resa till Kenya tillsammans med Åtvidabergs Kenyaförening. Det var mycket planering och jobb för att komma iväg men det var det värt!

Tiden i Kenya spenderade vi framförallt i ett slumområde utanför Nairobi, inte ett av de fattigaste områdena men långt ifrån vad vi är vana vid hemma i Sverige. Där fick vi träffa och lära känna massa ungdomar vilket gav oss en större förståelse för deras svar i intervjuerna vi gjorde. En av de slutsaster vi gjorde utifrån det var att de kenyanska kvinnorna var mer positiva till att utbilda sig inom teknik än de svenska kvinnorna. Anledningen var att kenyanerna såg teknik som möjligheten att förbättra deras ofta tuffa vardag medan de svenska kvinnorna mest såg teknik som något svårt. Kanske la vi ner lite för mycket fokus på resan och lite för lite fokus på rapporten som skulle skrivas men det var minst sagt en häftig upplevelse. Också väldigt intressant att se hur kultur och bakgrund kan påverka ens inställning till inte minst teknik!

Det bästa med teknik
Mina tre år på teknikprogrammet har varit så himla mycket mer än att bara sitta framför en dator just för att det inte passar mig och det är det jag tycker är så bra med teknik. Eftersom det är så brett och finns överallt i vår vardag kan man alltid koppla det till något man tycker är intressant. Gillar man att programmera kan man göra det, man kan utveckla en jättebra stekpanna till pannkaksfrukosten om man älskar den eller undersöka orättvisor i Afrika om man brinner för det, teknik är för alla!

……………………………………………………………………………………………………………

Sara Sterne
Studerat Teknikprogrammet – inriktning teknik
Berzeliusskolan

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *