Hejsan!

Jag har varit upptagen som satan de senaste veckorna, berättar mer om det i nästa inlägg!

Några roliga saker jag har gjort inkluderar:

USS Hornet

Jag hade möjlighet att gå på AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) årliga middag ombord på USS Hornet! Det var skeppet som fiskade upp astronauterna från Apollo 11&12 efter att de kommit tillbaka till jorden efter att ha varit på månen. Såhär såg det ut då:

Och såhär såg det ut i lördags:

 

NASA Summer series lecture

Varje sommar tar NASA i San Francisco emot typ 600 praktikanter, och för att spice up their life lite bjuder de in föreläsare från olika ställen! Här är Dr Claire Max, som har varit väldigt betydande vad gäller utvecklandet av adaptiv optik. Det låter ju skittråkigt om man inte vet vad det är. Så det ska jag förklara!

De flesta har nog hört talas om att stjärnor inte blinkar. Om man är uppe i rymden är de små små punktkällor av ljus, och anledningen till att vi på jorden inte ser dem så är vår atmosfär. Atmosfären består av enorma mängder partiklar som konstant är i rörelse, och på grund av det sprids ljuset okontrollerat, precis såhär:

Det här är främsta anledningen till att exempelvis Hubbleteleskopet finns! Om man sätter ett teleskop i omloppsbana runt jorden försvinner dessa störningar, och man kan ta skarpare bilder. Att göra det är dock väldigt dyrt. Vore det inte bättre om man kan göra det från jordens yta på något sätt?
(Fusk: rätt svar är ja.)

Det tyckte Dr. Max också och så föddes adaptiv optik.

Här är en “förenklad” bild av hur det fungerar.

Ljuset som kommer in i teleskopet är “ojämnt” på grund av atmosfären. Spegeln som tar emot ljuset ändrar då form för att motverka det. Spegeln rör alltså på sig! Ljuset som har studsat mot spegeln har tagit bort det ojämna, och kameran får en fin, jämn bild. Resultatet kan ses nedanför!

GIF från UCLA Galactic Center Group / W. M. Keck Observatory Laser Team.

 

Nationaldagsfirande

Bilden beskriver allt.

 

Bonus:

Jag har absolut inte faktakollat den här bilden alls men jag gillar den ändå!

Åh, just det! Instagram —> @annamed2h


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *