Hallå i stugorna! Detta har varit en intensiv vecka för oss. Så vi tänkte dela med oss lite om vad vi gjorde under den.

Måndag: Efter vår fältstudie har vi planerat in några dagar i den forna huvudstaden Almaty och för att sedan dra vidare till Bishkek, Kirgizistans huvudstad. På måndagen bokade vi hotell i Bishkek, där vi valde ett lite mer lyxigt alternativ för att riktigt njuta av den sista tiden. Under de dagarna planerar vi att ligga vid en pool, dricka lite (läs mycket) drinkar och fila på rapporten.

Vi arbetade också med rapporten och bokade in en Focus Group Discussion (FGD), som skulle fungera som ett verktyg för att ta fram olika risker som fanns i det vattensystem som används i Pavlodar idag. Det skulle också diskuteras vilka risker som skulle uppkomma vid en eventuell expansion av systemet. Dessutom så lade vi in ett träningspass efter skolan.

Tisdag: Under tisdagen arbetade vi hemifrån mest, då internet på skolan kan vara lite skakigt ibland. Vi förberedde också lite frågor som vi skulle använda dagen efter på ett studiebesök. Sedan drog vi iväg till skolan, käkade lunch och fick lite mer arbete gjort. Sedan fick Cattis en behandling på Oriflame som inte ligger så långt bort från oss.

Besöket på Oriflame. Cathrine blev riktigt bortskämd med anisktmask och sminkning.

Onsdag: Dagen började väldigt tidigt för att vi skulle på ett studiebesök till oljeraffinaderiet som ligger i Pavlodar. Vi hade aldrig besökt ett oljeraffinaderi innan så det var väldigt spännande. För att gå in på siten så var vi först tvungna att lyssna på en säkerhetsföreläsning och lämna ifrån oss våra telefoner. Efter det fick vi hjälmar och ett first aid kit och sedan satte vi oss på en buss. Bussen körde runt hela siten och vi fick se alla de olika enheterna på siten. Vi slogs över hur stort det var. Siten var uppdelat i två olika delar, en nyare del och en äldre del. Reningen av industriellt vatten låg i den äldre delen av siten. Där fick vi en grundlig genomgång av den processen och fick möjlighet att ställa många bra frågor. Hela besöket tog runt 5 timmar och efter det var det buss tillbaka till staden. Efter besöket fick vi hjälp att översätta en hemsida på ryska, som visade sig ha mycket intressant info.

Industriområdet vid oljeraffinaderiet.

Torsdag: Under torsdagen så arbetade vi en hel del med rapporten och gick igenom FGDn. Dessutom sammanfattade vi gårdagens besök. Vi bokade också flygbiljetter till Almaty och bokade hotell för vår vistelse där. Almaty ska vara en väldigt vacker stad så vi är väldigt exalterade över att spendera några dagar där. Självfallet så kommer rapporten att få mycket uppmärksamhet där också.

Fredag: Då var det äntligen dags för att ha vår FGD. Kakor hade inhandlats, den svenska chokladen hade tagits med och vi var på topp. Det visade sig att lite av informationen mellan oss och de som samordnade FGDn var lost in translation. De trodde förmodligen att vi skulle hålla en föreläsning, vilket vi inte skulle. Trots detta blev ändå FGDn lyckad och vi fick in väldigt bra information som kommer vara användbar i vår rapport.

Nästa vecka så kommer vi fortsätta att skriva på rapporten, ha ett möte med en som arbetar på vattenverket och annat smått och gott.

Hoppas att ni får en underbar lördag!

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *