I vardagslivet här i världens största land utan gränser till havet har vi stött på några olikheter jämfört med Sverige, som vi inte visste innan vi kom hit. Vi tänkte lista några som vi kommer på såhär på rak arm.

 

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

1. När man kommer in till alla skolans byggnader har de en garderob med personal som hänger in ytterkläderna. Så himla praktiskt, speciellt under de två första veckorna här då vi hade på oss vinterkläder.

2. Innan man går in i matbutikerna får man tilldelad en nyckel och ett skåp för att lägga in väskorna. Skönt att slippa släpa på en tung väska när man ska handla!

Skåp där man lägger väskan innan man går och handlar.

3. På bussen så går det en konduktör och tar betalt av resenärerna. Bussen kostar för övrigt 2 kr.

En större buss kan se ut såhär. Konduktören tar betalt.

4. Det finns folk som jobbar med allt möjligt: folk som väger frukten i affären och sätter på en streckkod, personer som plockar skräp på gatorna, personer på Food Courts och snabbmatsrestauranger som plockar undan ens bricka (det är konstigt att plocka undan sin egen), i matbutiken arbetar väktare samt personal som delar ut nycklar till de skåp man lägger väskorna i, osv.

5. På de flesta restauranger som vi har varit på finns det inga bordsknivar. Man blir tilldelad en sked och en gaffel.

6.Vi visste att de bokstäverna man använder här ser annorlunda ut än de vi är vana vid. Men att det i princip bara är ryska skyltar, utan engelska översättningar, var lite av en överraskning. Just därför kände vi att det var extra skönt att vi lärt oss dessa bokstäver.

7. I princip allt är extremt mycket billigare än i Sverige. Vi visste att det skulle vara billigare men inte på denna nivå.

8. Man älskar te, vilket är den vanligaste drycken att välja till sin måltid.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

9. Vi går till gymmet en hel del. På det gymmet vi går på fungerar systemet med omklädningsrum lite annorlunda. Det finns många mindre omklädningsrum. Man ber instruktören på gymmet om en nyckel till ett. Så man brukar ofta få ett privat omklädningsrum.

Omklädningsrummet på gymmet

10. Här i Pavlodar finns det bussar i den storleken vi är vana vid, men det finns också minibussar. Det är vanligt att dessa minibussar är vans som är omgjorda till bussar. Det ser jättegulligt ut. Dessutom är bussarna ofta klädda med gardiner.

11. Vi reagerade tidigt på att alla gick omkring och muttrade vad vi tyckte lät som “tack”. Men efter ett tag förstod vi att det är “так” de säger, det vill säga ryska motsvarigheten till bland annat ordet “så”. Dock används det ofta i kombination med en utpustning.

12. Det finns ett apotek och så kallade “magazin” i nästan varje gatuhörn. Hur de får ihop det rent ekonomiskt är en gåta med tanke på konkurrensen. Dessa Magazin är för övrigt som små varuhus med olika små stånd som har olika ägare som säljer olika saker.

Ett av många små Magazin med lite olika små stånd.

13. Bilden på presidenten dyker upp lite överallt. Här i Pavlodar ser vi honom bland annat i korridorerna på universitetet, på professorernas kontor, på industrierna vi besökt och på skyltar utanför grundskolor.


[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *