Det är ju sen gammalt att man har ganska lite pengar att röra sig med som student, särskilt då man bor själv. Därför kan det vara lite extra jobbigt så här veckan innan CSN när man inser att man faktiskt måste äta ibland. Pasta med ketchup i all ära, men här kommer ett tips på något lite mer näringsrikt.

Linssoppa är en av mina favoriträtter och det finns otroligt många varianter. Efter många år som student har jag prövat mig fram till en variant som jag tycker är perfekt: den är billig, god och lättlagad. Jag har alltid de här sakerna hemma (då det mesta är skafferivaror) så det är min standardmiddag när jag inte orkar handla. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur? Här är receptet.

 

Bellas fantastiska linssoppa

1 gul lök (ganska stor, annars två små)

2 morötter (medelstora)

2-3 vitlöksklyftor

2-3 matskedar tomatpuré

Paprikapulver, spiskummin, chilipulver, torkad ingefära.

1 tärning grönsaksbuljong

1 burk krossade tomater

1-1,5 liter vatten

3 dl torkade röda linser

Salt, peppar, torkad koriander.

Créme fraiche till servering.

 

Tärna gul lök och morötter, pressa vitlöken och stek i lite matolja i en ganska stor kastrull. Tips här är att ha i vitlöken lite efter löken och morötterna, då blir det inte lika lätt bränt. Efter en stund har du i chilipulver, paprikapulver och spiskummin. Mängden här är högst individuell men jag har nog kanske 2 tsk av varje. Stek en stund till och ha sen i tomatpurén och stek en stund. (JA! Stek tomatpurén, det blir jättegott!)

Häll i vattnet och de krossade tomaterna och ha i buljongtärningen. Är det inte slutet på månaden lyxar jag till soppan genom att ta mindre vatten och mer krossade tomater. Skölj linserna i kallt vatten (det står så på paketet, jag brukar glömma det och det går bra ändå) och ha i dem i soppan. Låt koka på medelhög värme i ca 10 min. Smaka av med salt, peppar, ingefära och lite torkad koriander eller någon annan god krydda. Jag gillar att ha i lite balsamvinäger, prova det! Är soppan för tjock går det bra att späda med mer vatten. Jag gillar att koka sönder linserna rejält så jag brukar koka soppan i 5 minuter till efter att linserna är mjuka, men det är ju en smaksak.

Servera med en rejäl klick créme fraiche! (Om du har råd med sådan lyx vill säga.) En fralla till är också gott.

Tips! Soppan blir ca 4-6 portioner och jag tycker att den funkar bra att frysa. Vill du ta med som matlåda? Använd en glasburk med lock (typ en sån man köper pastasås i), de läcker inte i väskan och går att micra utan locket. Soppan går även bra att servera som gryta, antingen med tärnad potatis i eller till ris, använd då mindre vatten.

Lycka till i köket! Och tipsa mig gärna om du har någon annan variant.


1 Comment

Kristina Sturk · April 19, 2018 at 1:29 pm

Mitt tips är undertian.com! :D Finns massor av vegetariska recept där portionspriset landar på max 10 kr/portion. Hon finns även på Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *