Man ska inte tveka. Våga utforska det du är nyfiken på!

Kan mode och ingenjörsvetenskap höra ihop? Såklart det kan! Möt Lena Marie Broström, civilingenjören i kemiteknik som blev så inspirerad av ett TV-program där mode och kemi blandades, att hon bestämde sig för att bli ingenjör. Idag arbetar hon på Södra, Sveriges största skogsägarförening, men även en industrikoncern vars mål är att förädla skog till pappersmassa och trävaror på ett hållbart sätt.

När Lena Marie gjorde sitt gymnasieval blev det naturvetenskap med inriktning på miljökemi. ”Jag var en Flitiga Fia och kemi var det ämne jag gillade mest på högstadiet”, säger hon och fortsätter berätta om hur ett ett TV-program inspirerade henne till att bli ingenjör. “Jag kommer inte ihåg vad det hette, men det var en en kvinnlig kemist som visade hur kemi och textilier hängde ihop. Jag blev så inspirerad!”

Idag är det dock inte modeindustrins kemi som upptar Lena Maries arbetstid utan massaindustrins dito. På frågan om varför hon valde denna yrkesinriktning, berättar hon att organisk kemi, som till en början var hennes favoritämne, efter ett tag kändes väl teoretiskt. Istället valde hon kurser inom träkemi och träbioteknik. ”Allt blev mer greppbart, och lärarna var väldigt bra. Under fjärde året fick vi dessutom resa till Tokyo Universitet i Japan och träffa studenter som läste motsvarande utbildning. Då hittade jag hem och visste att det var detta jag ville jobba med.”

När Lena Marie under sitt fjärde år på KTH skulle söka sommarjobb fick hon upp ögonen för ett av Södras massabruk. Allt kändes rätt, men det fanns ingen jobbannons, så hon tog mod till sig och skickade ett mail. Skrev att hon var intresserad av att delta i ett av deras projekt, och fick ett positivt svar. Sommarjobbet ledde till examensarbete och sedan fast anställning. Nu är Lena Marie skiftchef på massabruket Södra Cell Värö norr om Varberg. “Jag tycker om att jobba på ett företag som fokuserar på hållbarhet samt värnar om samhället, miljön och människor. Södra ger mig allt det.”

På frågan om Lena Marie har några tips till unga tjejer som inte är säkra på vad de vill göra i framtiden kommer svaret snabbt: “Man ska inte tveka och fundera så mycket, utan våga utforska det man är nyfiken på”. Och hon berättar att hon aldrig tackar nej till någon som vill jobbskugga henne under en dag för att bli inspirerad eller stilla sin nyfikenhet. Det får mig att tänka på IGEday och hur vi i år bjudit in över 2300 tjejer runt om i Sverige att göra just det, jobbskugga och förstå möjligheterna med ingenjörsyrket. Och förhoppningsvis en dag bli ingenjörer själva!

[Denna intervju publicerades i Womengineer Magazine den 19 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *