Jag vill inspirera unga tjejer att anta utmaningar och förverkliga sina drömmar.

Möt Erika Göransson – en modig person som älskar nya utmaningar. Hon tycker själv att: “Har man viljan klarar man det mesta”. När hon valde att läsa teknisk fysik var hon aldrig rädd för att det skulle vara svårt, snarare ville en del av henne att det skulle vara just det. Idag arbetar Erika som chef för den utvecklingsenhet på FLIR som designar och tillverkar optik. Vårt samtal handlar om livet, Marie Curie och drömmar om framtiden.

Trots att samtalet bara tar 42 minuter och vi innan dess aldrig mötts ser jag Erika tydligt framför mig – en modig person som inte verkar rädd för någonting, och med en inställning att där det finns problemlösning finns det även glädje. Därför är det inte så konstigt att hon ständigt valt utmanande vägar i livet, vare sig det har gällt val av utbildning, flytt utomlands eller att ta chefsjobb. Viljan och modet har alltid funnits där.

Erika läste naturvetenskap på gymnasiet. Det var ett givet val eftersom matte, fysik och kemi var hennes favoritämnen i skolan. “Jag har alltid gillat naturämnen”, säger hon och berättar att föräldrarna, hennes största förebilder i livet, alltid gav uppmuntran och aldrig tvång. “Den typen av barnuppfostran har jag med mig idag när jag själv är mamma till två döttrar. Nu ser jag livet med andra ögon än förut”, säger hon och berättar att hon försöker vara en lika bra förebild som sina egna föräldrar.

Under tonåren saknades de klassiska idolerna, även om väggarna delvis var prydda med planscher av Brad Pitt och Tom Cruise. Dessa skådisar gav dock inga större avtryck senare i livet, utan den luckan fylldes av människor med fler egenskaper än ett polerat yttre. ”Som inspiration tänker jag ibland på Marie Curie – en kvinna som trotsade många fördomar och hinder och genom sin forskning blev den första kvinnliga nobelpristagaren. Det är otroligt vad hon lyckades med trots de hinder hon kämpade med genom livet”, säger Erika och fortsätter berätta om betydelsen av förebilder: “Jag vill inspirera unga tjejer att läsa teknik, förverkliga sina drömmar och ta bort de hinder som finns för dem att bli ingenjörer”. Precis samma sak som vi på Womengineer vill alltså!

[Denna intervju publicerades i Womengineer Magazine den 19 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *