Anmälan till högskolan är i full gång, och vi på Womengineer tycker självklart att du ska söka ingenjör. Därför skriver jag idag ett brev till alla dem som behöver lite övertalning. För det är klart att du ska bli ingenjör!

Varför ska man bli ingenjör? Det korta svaret är väl att för att det ger oändliga möjligheter. Du kan ha hela världen som din arbetsplats. Många företag är multinationella och uppmuntrar att jobba hos dem i något annat land. Under utbildningen finns dessutom möjlighet att plugga utomlands. Antalet karriärvägar är lika många som antalet ingenjörer! Vissa blir forskare eller tekniska specialister, andra managementkonsulter och många någonting helt annat. Dessutom är det ingenjörsbrist i Sverige och i världen. Att bli ingenjör är alltså ett säkert kort för dig som vill ha en trygg anställning. För dig som tycker att det låter tråkigt och vill ha mer frihet och flexibilitet så finns även en enorm marknad för konsulter, och du kan välja att antingen jobba på konsultföretag eller starta eget. Lönen är också värd att nämna! Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik visar att medellönen för en civilingenjör i privat sektor är 53780 kr i månaden. Och om alla dessa skäl inte vore nog, så får ingenjörer också vara med och forma framtiden. Teknik är en stor del av lösningen för många av de utmaningar vårt samhälle står inför. Ingenjörer kan ta fram energisnåla byggnader, nya material och smarta transportlösningar, för att nämna några exempel. Ingenjörer finns nämligen i alla branscher och har troligtvis varit inblandade på något sätt i allt du rört vid idag.

En anledning till varför tjejer inte söker ingenjör som brukar lyftas är att man är osäker på om man kommer klara av en sådan utbildning. Och visst är det ingen dans på rosor att bli ingenjör! Men det finns massor med stöd under resans gång. Jag kan bara tala om KTH där jag går, och där finns det hjälptillfällen för den som behöver hjälp med matten eller programmeringen flera gånger i veckan. Och de allra flesta kurserna i början har massor av övningstillfällen där assistenter tillbringar timme ut och timme in med att lösa övningstal på tavlan och svara på alla möjliga frågor man kan komma på. Dessutom kommer du snart inse att din mest värdefulla tillgång under utbildningen är dina kompisar. På KTH’s bibliotek är det sällan tyst, då det överallt sitter grupper av studenter som diskuterar och hjälper varandra.

Men hur ORKAR man plugga i fem år? Civilingenjörsprogrammet är ibland obarmhärtigt långt. Men för mig har campus blivit hemma och plugget blivit en självklar vardag. Man vänjer sig, helt enkelt. Dessutom finns massvis med föreningar man kan gå med i om man vill ha ett avbrott i studierna. Man kan göra allt från att skriva i en tidning eller anordna en arbetsmarknadsdag till att sätta upp ett spex. På min sektion, maskinsektionen, har vi till och med den nystartade ”surströmmingsnämnden” för dem som vill testa ovanlig mat…

Civilingenjör är alltså helt perfekt för dig som vill vara med och forma framtiden. Eller bara ha ett välbetalt jobb i en spännande bransch. Dessutom kommer du klara dig galant, så länge du håller dina kompisar nära. Och tiden går snabbt när man har roligt, så snart sitter du i samma sits som jag och undrar hur det kan komma sig att det är din tur att ta examen snart.

Lycka till!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *