Studietiden är ett perfekt tillfälle att testa på nya saker, som att leda en grupp eller att jobba under press och stress. Allt som kan ge dig extra självförtroende för din framtida karriär!

Har du alltid vetat att du ska bli ingenjör?
Inte alls faktiskt! Jag har alltid haft ett väldigt brett intresse och var intresserad av det mesta i grundskolan och gymnasiet. Men så klart har det funnits ett grundintresse eftersom att jag pluggade natur på gymnasiet och trivdes väldigt bra med det. När det sen var dags att välja spår inför universitetet tänkte jag att jag söker ingenjör på test – det lät som en utbildning där jag skulle få fortsätta att lära mig mycket olika saker och behålla mitt breda intresse! Och så tänkte jag att om det inte känns rätt i början så är det väl bara att byta. Men jag blev kvar!

Vilken av Womengineers personas tycker du att du som ungdom liknade mest?
Inte riktigt någon faktiskt – eller kanske en mix av alla. Jag har alltid varit väldigt sportig och därifrån har jag fått mycket av mitt driv och viljan att alltid utvecklas!

Du läste civilingenjörsutbildning inom maskinteknik och inriktning på logistik, vad lockade dig dit och hur var det att gå den utbildningen?

Som jag nämnde innan valde jag maskinteknik mest för att det var den ”bredaste” inriktningen vilket passade mig som inte visste exakt vart jag ville! Ju längre in på utbildning jag kom desto mer intresse fick jag för logistikdelen och allt vad det innebar. Jag kände att mixen mellan teknik och logistik tillsammans med business och ekonomi var något som lockade mig och därför föll valet på den inriktningen.

I övrigt är det bästa att man utvecklar många av sina mer generella egenskaper, så som problemlösning, grupparbete, presentationer, att jobba under press och mycket mer.

Utbildningen var väldigt bra i det stora hela! Framförallt gillade jag specialiseringsåren på slutet när man i princip fick välja alla sina kurser själv. I övrigt är det bästa att man utvecklar många av sina mer generella egenskaper, så som problemlösning, grupparbete, presentationer, att jobba under press och mycket mer. Alla väldigt viktiga för arbetslivet!
Jag vill dock inte säga att det alltid har känts 110% rätt under utbildningen, den breda mixen av kurser blev ibland lite väl långt ifrån vad jag ville uppnå i slutändan. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med mitt val och jag hade gjort samma val om jag behövt välja om idag! Och som tur är finns det mycket annat under studietiden som gör de tuffa tiderna enklare!

Hur var studentlivet på LTH?
Fantastiskt! Utan livet runtomkring plugget hade mina 6 år i Lund verkligen inte varit desamma… Är det något jag verkligen vill rekommendera alla där ute som precis ska eller har börjat plugga så är det att engagera sig under sina studieår! Hitta något du tycker verkar kul, jag lovar dig att du kommer att hitta vänner för livet och bygga erfarenheter som är värda massor i jobbsökandet! I många fall mycket mer än ett högt betyg. Det är ett perfekt tillfälle under studenttiden att testa på och lära sig nya saker – som att leda en grupp eller att jobba under press och stress. Allt som kan ge dig extra självförtroende för din framtida karriär!

Idag är du Supply Chain Manager på P&G i London. Häftigt, berätta lite om företaget och din roll!
Det stämmer! P&G är ett av världens största FMCG-företag (fast-moving consumer goods) med märken så som Always, Pampers, Gillette och många fler. Just nu jobbar jag mest med märket Oral B men har under min tid i London även jobbat med Gillette, Venus, Braun, Head&Shoulders och Aussie – så det har blivit ett gäng av alla våra varumärken.

I min nuvarande roll sitter jag i det kommersiella teamet för Oral B i UK och fungerar som länken mellan vårt Supply Chain team (utspridda i Europa) och de som jobbar med allt som gäller marknadsföring/nya produkter/kundplaner/speciella event och så vidare för UK-marknaden. Så jag har ett väldigt varierat jobb med allt ifrån förbättringsprojekt mot produktion/logistik samt strategibyggande för Oral B och vad vi ska lansera för nya produkter/kampanjer i framtiden! Det är ett väldigt spännande jobb där jag får jobba med personer från många olika funktioner och platser i Europa varje dag. Ingen dag är den andra lik vilket gör att jag verkligen ser fram emot att gå till jobbet varje dag!

Innan jobbet i London sommarjobbade du på P&G i Stockholm. Berätta hur detta utvecklade sig till jobbet du har idag!
Precis, jag började min P&G-karriär min sista sommar innan examen på vårt Stockholmskontor. Detta var ett perfekt sätt att lära känna företaget och testa om det skulle kunna vara en intressant arbetsgivare i framtiden, och så klart för dem att se om det var en match för företaget också. Jag gillade verkligen min sommar på P&G och framförallt att mina och företagets värderingar matchade väldigt bra. Så jag blev glad när de ville erbjuda mig ett jobb efter examen. Det blev dock inte spikat direkt var och när de ville att jag skulle börja eftersom att jag hade ett tag kvar på min utbildning. Men vi höll kontakten under mina sista månader i utbildningen, och när erbjudandet kom om en roll i London så var det ett enkelt val. Så här är jag nu!

Hur är en vanlig dag på jobbet för dig?
Som jag nämnde tidigare är ingen dag den andra lik. Det enda gemensamma som mina dagar har är att jag sitter i mycket möten med personer ifrån flera olika funktioner och från många olika platser runt om i Europa varje dag. Mötena i sig kan dock handla om allt ifrån dagliga problem som måste lösas brådskande till mer långsiktiga, strategibyggande möten.
Innehållet på dagarna beror också väldigt mycket på vad som är prioriteringar under specifika perioder.
Till exempel har vi ju nyligen kommit ut ur julhandeln; den mest intensiva perioden för Oral B som jag jobbar med nu. Under den tiden var stort fokus på att se till att leverera service till våra kunder varje dag och att alla kundevent gick som planerat. Jag var till och med ute i butiker och sålde våra produkter till konsumenter under Black Friday för att komma riktigt nära den dagliga businessen.
Nu istället är vi inne i en mycket mer långsiktig fas av året där vi planerar nya produktlanseringar för de kommande åren samt kollar på trender och gör marknadsundersökningar för att kunna planera så bra som möjligt för framtiden.

Jag älskar dock att det är så varierat! Det håller mig alert och jag lär mig nya saker hela tiden.

Vill du berätta om någon utmaning du stött på under din studietid eller karriär och hur du handskades med den?
Jag tyckte att första studieåret var tufft. Universitetet är väldigt annorlunda från gymnasiet, så det tog ett tag att komma in i tempot. Dessutom ska man lära känna massa nya vänner och vara del i studentlivet på samma gång. Så det krävdes en del omtentor för min del för att komma över det där första berget! Men med nyfunna vänner som alla var i samma situation stöttade vi varandra och tog oss igenom hela studietiden. Så bli inte nervös om du inte skulle klara en tenta, i slutändan är det ändå ingen som bryr sig när eller efter hur många försök tentan klarades av.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag vill fortsätta att utvecklas och alltid känna att jag jobbar i roller och med människor där jag har möjlighet att göra detta. Framförallt vill jag utvecklas som ledare och hoppas att i framtiden inte bara bli erkänd för mina specifika erfarenheter och kunskaper utan för förmågan att leda och utveckla teamen jag jobbar med. Med mitt ledarskap vill jag sen också inspirera och motivera andra oavsett om det är i en jobbroll jag har eller om jag är ledare för ett flicklag i innebandy.

Vad är ditt råd till en tjej som tvekar inför att välja en ingenjörsutbildning?
Testa! Du har inget att förlora. Antingen så trivs du inte och då kan man alltid välja om. Eller så blir du kvar och kommer att få en riktigt bra utbildning i bagaget, vänner för livet och några av de roligaste åren i ditt liv. Det låter väl inte helt fel?

Till sist, har du någon bok, film, podcast, youtubeklipp eller liknande som peppat dig och som du vill dela med dig till oss?
Absolut, här kommer några boktips som är värdefulla i både vardagen och arbetslivet:
Konsten Att Få Mentala Superkrafter, Henrik Fexeus
Härskarteknik, Elaine Eksvärd
How To Win Friends & Influence People, Dale Carnegie
Sen brukar jag alltid kolla TED-talks på Youtube, där kan man få inspiration från många olika talare!

Tack för din medverkan!
Tack för att jag fick vara med!
Har du som är nyfiken på att bli ingenjör några frågor eller vill få tips inför jobbsökande, så är det bara att höra av dig till mig på min LinkedIn.

[Intervjun skapades den 11 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *