Om du har följt den här bloggen vet du att jag gillar allt som har med rymden att göra. En fin hint är ju också att bloggen heter Space up your life. För att fortsätta lite på samma tema, och för att knyta ihop det med den viktiga dagen idag, vill jag visa er den här underbart pixliga bilden:

 

Här ser ni 60 stycken prima kvinnor! Vad har de alla gemensamt? De har varit i rymden! Det börjar längst upp i vänstra hörnet med sovjetiska Valentina Tereshkova som var första kvinna i rymden 1963. När jag kollade igenom resten av ansiktena insåg jag hur mycket dessa kvinnor redan har influerat den här bloggen.

Den rosa fyrkanten innehåller franska Claudie Haigneré, som jag skrev om i inlägget Visa ord av en astronaut.

Amerikanska Nicole Stott, gul, är med i inlägget EXTRA EXTRA där hon också gick med på att spela in en videohälsning till er!

I den gröna ramen hittar vi So-yeon Yi, första Sydkoreanen i rymden, som var med i det här inlägget. Jag vill också hedersomnämna svensk-amerikanska Jessica Meir, som var med i det här inlägget men som inte är med på bilden för att hon inte har varit uppe i rymden än!

Idag vill jag dock uppmärksamma en av de absolut coolaste kvinnorna på jorden just nu (vilket faktiskt stämmer, för hon kom tillbaka från rymden den 3 september förra året senaste gången): amerikanska Peggy Whitson! På bilden är hon placerad mitt i prick i den lila fyrkanten!

Peggy har varit uppe i rymden tre gånger, och år 2007 blev hon den första kvinnan att vara ‘commander’ över Internationella Rymdstationen. Hon har också ett antal andra rekord:

  • Äldsta kvinnan som gjort en spacewalk
  • Äldsta kvinnan som någonsin varit i rymden (57 år gammal)
  • Den kvinna som gjort flest spacewalks (10 stycken, 60 timmar och 21 minuter totalt)
  • Tredje plats på listan över längst spacewalk-tid totalt (både kvinnor och män)
  • Amerikan som varit längst i rymden (totalt 665 dagar)

För den som inte vet vad en spacewalk är, så är det när astronauten i fråga är utanför rymdstationen. Av de 536 personer som har varit i rymden, har “bara” 217 st gjort en spacewalk. Såhär såg det ut under en av Peggys:

 

Jag själv ska om en timme åka upp så nära rymden jag förmodligen någonsin kommer komma: på ett flygplan! (En av mina favoritplatser att blogga på är flygplatser!) Denna gång ska jag spontanflyga till Mexiko för att hälsa på min kompis Cesar, som jag träffade på Irland i somras. En av Cesars kompisar ska gifta sig, och han bjöd in mig också! Detta är alltså ett strandbröllop i Acapulco:

Med andra ord, helt omöjligt att säga nej till. (Av en ren händelse var Cesar med på mexikansk tv idag för att prata om när han var med i en rover-tävling för NASA! Hur coolt? Om du fattar spanska eller bara vill se hur det såg ut kan du hitta det här. Jag frågade hur många som såg det, och han ba “Det var live, så jag skulle uppskatta det till en miljon ungefär.” Jag är impad.)

Annars är allt bara bra i mitt liv, jag inser att jag fortfarande inte riktigt förklarat vad jag gör och hur jag trivs på NASA, så jag får tillägna mitt nästa inlägg till det. Jag kan iallafall sammanfatta det med: det är awesome.

Ha en fin vecka, och glöm inte hur grym du är!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *