I Womengineers kampanj inför det stundande högskolevalet lyfter vi vikten av förebilder. Att unga tjejer ska ha tillgång till förebilder inom tech är en fråga som jag brinner för – mycket för att jag själv inte hade kommit på tanken att söka en civilingenjörsutbildning utan förebilder. Jag förstår såklart att jag har varit lyckligt lottad som inte bara har haft tillgång till en, utan två, inspirerande kvinnor och att det är många unga tjejer som inte har någon tech-kvinna att se upp till. Därför tänkte jag, i sann “Kristina tipsar”-anda, dela med mig av mina tre bästa tips inom kategorin “How To: Hitta Förebilder”.

 

 

 

Mitt första tips är 2017s mest inspirerande Facebook-grupp: Teknikkvinnor. I skrivande stund består gruppen av så många som 21 840 teknikkvinnor. En av de allra bästa sakerna med den här gruppen är att den består av så många olika sorters ingenjörer. Maskiningenjörer, biotekniker, samhällsbyggare – ja listan av områden som kvinnor i denna grupp är verksamma inom kan göras lång. Gruppen består framförallt av högskolestudenter och yrkesverksamma, men enligt gruppbeskrivningen är även de som vill jobba med teknik välkomna att gå med!

Tips numer två är mentorskapsprogrammet Pepp! Programmet riktar sig till gymnasietjejer som under en vårtermin får en mentor från universitetet. Att man får en mentor ger inte bara en bättre insikt i hur det är att plugga till ingenjör, utan förhoppningsvis får man även en förebild. Jag tror benhårt på konceptet med mentorskapsprogram just eftersom att det ger en möjligheten att hitta en förebild som man dessutom får en mer personlig kontakt med! Är du sugen på att delta? Pepp finns just nu i Stockholm, Luleå och Göteborg samt håller på att starta upp i Uppsala!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt sista tips är hashtagen #WomengineerStories som är aktiv i sociala medier såsom Instagram och Facebook. Hashtagen är en del av vår högskolevals-kampanj och under taggen delar alla sorters ingenjörer med sig av sina historier om hur de är där de är idag. Se därför till att följa så att du inte går miste om potentiella förebilder!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *