Omgång ett av gymnasievalet 2018 är i full gång (anmälan stänger 16e februari) och förmodligen har du som ska söka rätt mycket funderingar kring detta val. Funderingar kring vilket program som är rätt för dig. Vad du kan bli/göra efter studenten. Om du kommer att trivas i din nya klass. Detta är säkert bara ett axplock av de frågor som du som ska skicka in din ansökan har just nu. Och tyvärr kan jag inte besvara dem åt dig. Vad jag däremot kan göra är att dela med mig av några tips som, förhoppningsvis, kan hjälpa dig längs vägen.

Stäng inga dörrar i onödan!

När jag skulle göra mitt gymnasieval hade jag ingen aning om vad jag ville göra efter studenten. Att jag skulle vidareutbilda mig var jag säker på, men jag hade ingen aning om vad denna vidareutbildning skulle inriktas på. Av denna anledning sökte jag mig till det naturvetenskapliga programmet – vilket jag idag är glad att jag gjorde. Inte bara för att jag under min gymnasietid lyckades klura ut vad jag, på ett ungefär, ville göra sen utan också för att jag visste att jag kunde söka vilken utbildning som helst när jag var klar. Mitt första tips till dig som ska välja gymnasium är därför att stänga så få dörrar som möjligt! Det är få 15-åringar som vet vad de vill göra “när de blir stora”!

(Och skulle du söka ett program som inte ger full behörighet och sedan komma på att du faktiskt vill bli exempelvis ingenjör går det såklart att komplettera efteråt. Till exempel kan man läsa något som heter tekniskt basår!)

Kolla på valmöjligheter!

Är du jätteintresserad av filosofi men känner att du ändå vill gå teknikprogrammet eftersom att du vill bli ingenjör? Kolla i sådana fall upp de valfria kurser som din potentiella gymnasieskola erbjuder! Under gymnasiet var jag intresserad av psykologi och ni som går/har gått naturvetenskap känner säkert till att psykologikurser (vanligtvis) inte erbjuds inom detta program. Lyckligtvis erbjöd min gymnasieskola möjligheten att välja till kurser som låg utanför det program man gick! Mitt andra tips är därför att kolla upp om detta erbjuds om det finns något du är intresserad av som inte erbjuds inom det program du vill gå. Bara för att du väljer ett program behöver det inte betyda att du inte kan lära dig mer om något annat du är intresserad av!

Välj med hjärtat!

Sist men inte minst vill jag råda dig som ska söka att välja med hjärtat. Det är trots allt du som ska ta dig igenom tre år som stundvis kan vara ganska tuffa. Gör därför det val som känns rätt för dig och försök att filtrera bort andra personers åsikter och värderingar. Att inte bry sig om vad folk i sin närhet tycker kan vara svårt, believe me. Jag har tidigare berättat att jag var den enda i mitt högstadiegäng som sökte det naturvetenskapliga programmet. På grund om att jag var den enda som gjorde detta val var jag väldigt osäker på om det var rätt val – ingen annan gjorde ju samma val som jag tänkte göra.

Men jag stod på mig. Jag litade på min magkänsla. Idag, nästan 10 år senare (hjälp!!) är jag otroligt stolt över 15-åriga Kristina som vågade göra det val som kändes rätt för henne. Trots att det var läskigt.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *