När jag ska ta stora beslut, t.ex. om jag funderar på att flytta någonstans, tacka ja/nej till ett nytt jobb eller börja med någon ny hobby så har jag några go-to guidelines jag brukar checka mot. Så, är du som många andra mitt uppe i gymnasievalet så tänkta jag dela med mig av dessa till dig!

1. Vad säger magkänslan?
Jag baserar löjligt många beslut på “det känns bra”, “jag fick bra feeling” och “jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är, men jag vill bara detta”. För mig väger detta alltid tyngre än något som skulle vara logiskt “rätt” eller “smart”.

2. Går det i linje med mina värderingar?
Värderar du tid med vänner eller familj kanske du inte ska ha ett jobb du vet kräver mycket övertid. Värderar du många möjligheter: välj breda vägar. Värderar du säkerhet? Välj någonting som du vet är ett säkert kort. Värderar du möten med nya människor? Välj någonting som inte gör att du kommer sitta framför datorn på ett grått kontor 8 av 8 timmar om dagen.

3. Gör det att jag kan vara den bästa versionen av mig själv?
Jag vet t.ex. att jag är den bästa versionen av mig när jag har fri tillgång till kaffe, får fråga så många dumma frågor jag vill, får jobba mycket i team men också har möjlighet att arbeta flexibla timmar! Finns det utrymme för detta i beslutet jag ska ta?

4. Är det någonting jag tycker verkar roligt?
Blir jag exalterad av tanken? Eller ger det mig bara ångest? Ibland får jag stundvisa identitetskriser och funderar på vad jag egentligen tycker är kul. Har jag någonting jag egentligen brinner för? Ett knep då är att jag går tillbaka och kollar på vad jag gjorde när jag var liten. Jag älskade att läsa och teckna – och jag gör det fortfarande! Jag brinner för jämställdhet och att anordna event. Kan jag få in detta på något sätt?

5. Gynnar jag mitt nutida och mitt framtida jag?
Även att det är superviktigt att bry sig om sina medmänniskor – röstar jag ändå för att man måste vara egoistisk. Man måste unna sig det man suktar efter, investera i sig själv och tillåta sig det allra bästa. Både för tillfället och långsiktigt.

Lycka till 💪🏼
/ Helena


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *