När Oprah blev tilldelad hederspriset Cecil B. DeMille Award i söndags (7/1) gav hon ett fantastiskt tal med en otrolig närvaro – det var så bra att många har sett henne som den som kommer bli USA:s första kvinnliga president. Talet går att se här.

Hon blev den första afroamerikanska kvinna som fick detta pris, och hon hälsade till alla småtjejer som tittade, och gav dem hopp om att allt är möjligt. Representation är otroligt viktigt, och att se någon gå före kan leda till fantastiska saker. Det är något som har märkts i nästa ämne hon behandlade: #metoo.

“For too long, women have not been heard or believed if they dare speak the truth to the power of those men. But their time is up. Their time is up.” – Oprah Winfrey.

Uppropen kring sexuella trakasserier började i höstas och har blivit större än någon av oss kunnat tro. I november skrev Womengineers bloggare Kristina om teknikbranschens kvinnors upprop #teknisktfel. I hennes inlägg kan man läsa att hon redan då var hänförd av kraften i denna rörelse. Och då hade det bara börjat.

Nu är vi inne i ett nytt år, och engagemanget kring #metoo är större än någonsin. Detta har även uppmärksammats i form av att Stora Feministpriset i år tilldelas alla bakom hashtaggen. Alla som har delat med sig av sina berättelser, alla som varit med i en demonstration eller administrerat grupper. I motiveringen till varför priset tilldelas dem står bland annat att de ”skapat förutsättningar för reell förändring”.

Eftersom att jag brinner för en jämställd teknikbransch hoppas jag att en sak som kommer förändras är behovet av frågan ”hur är det med könsfördelningen?”. Den frågan får jag som maskinare ofta och jag känner alltid ett obehag då den antyder att jag på något sätt skulle vara i underläge eller utanför på grund av mitt kön. Jag drömmer om en framtid där det inte ses som ett hinder för kvinnor att en bransch eller arbetsplats är ”mansdominerad”. En framtid där det är självklart att män och kvinnor får samma möjligheter och ingen behöver vara rädd för sexuella trakasserier, härskartekniker eller fördomar.

#metoo slog ner som en bomb i höstas, och jag hoppas att vågen fortsätter slå över oss tills den krossat varenda fördom och glastak som finns.


1 Comment

sigurd89 · August 13, 2020 at 6:59 am

Väldigt intresseväckande artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *