Hej på er! Hur är läget?

 

Med mig är det fint. Mina senaste veckor har varit fullsmockade med föreläsningar och laborationer. Just nu läser jag en kurs som kallas NMR-spectroscopy,. Det kommer att vara en intensiv kurs då vi ska hinna med 5 hp på 11 dagar. Men ämnet i sig är intressant, och jag har ingenting emot att sitta försjunken i kurslitteraturen under dessa kalla vinterdagar.

 

Från det ena till det andra: Helgen den 9-10/december var jag och några kurskamrater nere på västkusten för att närvara vid Nobel Week Dialogue. Det är ett återkommande event där Stockholm och Göteborg turas om att hålla i tillställningen. Evenemanget är ordnat som så att en rejäl skara nobelpristagare bjuds in för att delta i samtal och diskussioner i ett aktuellt ämne, och i år var temat “The future of truth”.

 

Det var oerhört intressant att höra alla dessa kloka människor yttra sig i frågan, och bidra med sina personliga åsikter. Man diskuterade viktiga frågor så som hur vetenskapen ska kunna behålla sin legitimitet, men det fördes även samtal om mer lättsamma frågor hur de som enskilda individer finner kreativitet i sitt arbete och till vardags.

 

Under dagen förde jag anteckningar, som jag såklart inte tänker tvinga er att läsa igenom. Men några trevliga citat vill jag ändå dela med mig av, så här har ni ett litet smakprov:

 

“In biology and medicine we get a solution we do not fully understand, but we move on”

Det här hade då att göra med hur vi inom området för medicin måste nöja oss med att få svar, utan att egentligen förstå varför vi får de resultat vi får. Det låter kanske lite luddigt, men jag fann citatet inspirerande av den anledningen att vi ibland inte har råd att bry oss om varför, utan får acceptera faktumet att det är som det är. För att bli än mer konkret finns det idag mediciner som fungerar utan att vi känner till mekanismerna bakom, och i dessa fall kan vi inget annat göra än att forska vidare, och under tiden glädjas åt att vi till viss del kan bemästra fysikaliska och kemiska fenomen som vi tillfullo inte begriper hur de fungerar.

 

“Patience gets forced upon us” 

Det här citatet tycker jag är klockrent. Tålamod är en sådan viktig del i all typ av framgång och utveckling, och det är ofta man talar om det som att vissa människor helt enkelt har tålamod och andra inte. Det här citatet plockar fram faktumet att ingen har ett tålamod om det inte utkrävs ett sådant. Att vara tålmodig är alltså inte någonting du väljer, utan någonting du blir när det inte finns några andra alternativ.

 

“Learning calculus is not more difficult than learning a language, which we’ve all done. “

Som jag talat om här på bloggen tidigare är jag inte något mattesnille, så det här citatet kunde jag inte låta bli att snappa upp. Påståendet i sig är helt sant, och får verkligen matematiken att framstå som mindre skrämmande. (Speciellt för oss som försökt oss på att lära oss stava på franska..)

 

“Scientists have to be optimistic because we fail all the time”

Ja, egentligen kräver det här citatet inte några vidare utlägg. Att just misslyckanden ses som ett steg närmare rätt är en av de saker som gör  den vetenskapliga metoden så oerhört vacker, enligt mig.

 

För övrigt kommer samtalen ifrån evenemanget att finnas tillgängliga på UR play, så för er som är nyfikna på “The future of truth” kan jag varmt rekommendera er att kika in där.

 

Nu tackar jag för ikväll, och önskar en en fortsatt trevlig måndag!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *