Man kommer alltid att bli ifråga satt för det man gör och det handlar inte om att försvara sig utan om att tro på det man gör och hålla sitt mål i sikte

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Under mitt Masterprogram på KTH fick jag chansen att testa hur det är att starta ett företag. Kursen hette Business Development, och vi hade en termin på oss starta upp ett företag och testa det med potentiella kunder samt presentera våra framgångar inför investerare en gång i månaden. Vi fick arbeta i grupper om 5 och alla i klassen kom från olika delar utav världen. I början var det svårt att komma på vad man skulle göra, vi hade alla några idéer från tidigare entreprenörskaps kurser, men det va inget vi riktigt brann för.  

Efter ett långt brainstorming pass kom en tanke fram som suttit och gnagt långt bak i huvudet ett tag. Ett problem som enligt mig endast har förvärrats med tiden än förbättrats. Det handlade om den dåliga vägledningen många får när det kommer till gymnasievalen. Så jag berättade hur våra utbildningsval fungerar i Sverige för resten utav gruppen. Att när vi går i nian, 15-16 år gamla, måste vi välja mellan 18st gymnasieprogram som i sin del har flertalet inriktningar och att endast 5 utav dessa 18 program är högskoleförberedande. Detta val görs även oftast utan någon vägledning alls. Det kanske inte är helt kört om man väljer ett arbetsförberedande program och sedan bestämmer sig att plugga vidare och får ta ett stopp på Komvux eller liknande innan man kan fortsätta med sin plan, med det handlar fortfarande om tid som man förlorar för att man inte fått den information man behöver inför sitt val.

Efter långa diskussioner och jämförelser mellan länder bestämde vi oss att börja leta efter data som kunde styrka att detta var ett problem som existerade. Att det inte bara var jag som hade uppfattat det här som ett problem. Det vi hittade var att 24% utav gymnasieeleverna inte avslutar sina studier inom 4år (data från 2015). Vi bestämde oss för att förbättra den statistiken. Planen var att starta ett program där man fick gå på studiebesök och workshops inom olika branscher för att möta olika vägledare och i slutändan kunna göra ett val baserat på det du faktiskt har fått se och testat även fast det bara var för en dag.

Denna plan hade dock en liten hake, vi ville göra detta gratis för eleverna och skolorna. Innan vår första presentation behövde vi ett namn och en slogan. Det tog oss timmar att komma på det rätta namnet. Vi lekte med olika namngeneratorer på nätet och vi lekte med översättning utav ord vi tyckte passade men lät tråkigt på engelska. Det var allt från TrueFind, 2Guide, Exploriculum. Men inget funkade riktigt tills vi började leka med nystart och initiera, för allting handlade tillslut om starten i ditt liv, utbildningen. Vi bestämde oss för Inicio, som är det spanska ordet för start.

 

 

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Vår första presentation gick bättre än vi tänkte oss, många tyckte att vi hade prickat precis rätt. Det fanns endast en fråga varför ska det vara gratis för skolor och elever? Företaget kommer inte kunna överleva om användarna inte betalar. Denna fråga fick vi enda fram tills kursen avslutades. Nu två och ett halvt år senare, är vår idé den enda under denna kurs som nästan helt lever vidare.

Idag är jag den enda från grundarna kvar och vårt arbete handlar om mentorskap och vägledning av unga samtidigt som vi lär ut grundläggande kunskap om teknik. Den 21 November ett år sedan blev vi officiellt en ideell förening. Vår första stora event höll vi den 27 april i år, Girls in ICT ett initiativ startad av ITU och firas i 160 länder. Vi bjöd in 100tjejer i åldrarna 13-19 år att delta under en heldag med workshop, en mässa där start-ups fick visa upp sina nya prylar och årets IT tjej fick föreläsa inför alla. Tjejerna fick lära sig att löda och sätta ihop våran BubbleNode, som är ett simpelt kretskort programmerat till att simulera ett nätverk där information skickas mellan noder. De fick även planera en smart stad med hjälp utav ingenjörer från Ericsson. Detta event blev oerhört uppskattad av deltagarna, lärare och företag.

Intresset för det vi gör har ökat med tiden och vi håller i fler och fler event. Men inget utav detta har varit utan oroligheter och ifrågasättande. I två år arbetade jag med detta utan lön och samtidigt som mina studier plus extra jobb. Min ekonomi som student blev mer och mer tight. Jag hade nämligen tagit ut all CSN och behövde snart hitta ett heltidsjobb som förmodligen skulle betyda att Inicio inte längre kunde existera. Men vi hade en professor från KTH som stöttat oss sedan dag ett, och även hjälpt oss utveckla idéen tillsammans med hans labb som är kallat Mentorspace. Han blev även vår första investerare, vilket betydde att jag kunde börja få en riktig lön. 

I min värld hade jag börjat lyckas, jag hade startat ett företag, jag kunde bestämma över mina arbetsuppgifter, typ. Jag var chef, något som många blir efter några års arbete. Men det var inte så min familj och andra i min omgivning såg det. Jag får fortfarande frågor som, vad tycker din chef om dina idéer? Vad säger din chef om att du jobbar hemifrån? Vad säger din chef om att du ännu inte avslutat dina studier? Ibland förstod jag inte riktigt vad dem menade, jag är ju min chef, jag är den som betalar ut min lön och bestämmer hur jag ska jobba, och nu även hur andra ska jobba. Tills det klickade, de menade såklart professorn och inte mig. Det var ju han som investerade i företaget, därav var det han som var chefen.
Detta startade många diskussioner vid matbordet. För mig var det självklart att den som står som ordförande för förening och gör allt det administrativa samt allt runt om som att planera, marknadsföra osv var den som bestämde. Hur kunde dem inte förstå? Nu ett år senare har det släppt, lite. Nu är istället den stora frågan, när ska du avsluta dina studier? Den frågan kan jag ännu inte svara på förutom att mitt mål är att någon dag avsluta dem, men just nu är mitt mål att hjälpa så många skolor och ungdomar som möjligt med det arbete vi gör med Inicio.

Vill man komma i kontakt med oss eller få reda på vad vi gör följ oss på sociala medier: @meetinicio eller maila mig på mikaela@meetinicio.org
………………………………………………………………………………………………………………
Mikaela Illanes, Ordförande för Inicio
Studerar Civilingenjörsprogrammet – Informationsteknik
 [one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]

 


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *