Hej på er!

Varför är det så lätt att prokastinera ibland och varför gör vi det?

Jag har supermycket i skolan denna vecka så sitter och försöker vara så effektiv jag kan för att samtidigt hinna med att njuta av tiden i Montreal nu innan jag beger mig hem. Mitt i en hemtenta om hur en organisation genomför en förändring på arbetsplatsen så insåg jag att jag hade hamnat på facebook och satt djupt försjunken i en video från Tasty om hur choklad produceras. Intressant kan tyckas men inte klockan 8 en måndagkväll mitt i en tenta och kanske inte för en person (eventuellt den enda?) som verkligen inte gillar choklad.

Var är era största prokastineringskällor och hur tar ni er ur dem?

Min absolut största är verkligen matlagningsvideor, de är precis tillräckligt korta för att du ska kunna se en till med gott samvete och inte heller tappa fokus. Jag kan även hamna inne på pinterest och kolla igenom mitt flöde en bra stund när det beger sig. Jag märker väldigt tydligt att jag prokastinerar mer när jag har pluggat lite väl länge utan paus och börjar bli ofokuserad. Det som också märks tydligt är när jag inte riktigt har en plan med det jag gör eller vad jag ska ha fått klart innan jag går hem, det är lättare att sväva bort i tanken då.

Det jag försöker göra är att se till att ta pauser regelbundet, antingen möta upp en kompis här för 15 minuters paus, prata lite i telefon eller gå en sväng eller något så enkelt som att gå och hämta mer vatten eller gå på toa. Jag blir inte bara mer fokuserad av det utan känner mig också mycket mindre stel och trött i kroppen när den har fått röra på sig regelbundet under dagen. Jag försöker plugga så mycket jag kan på morgnarna för då är jag piggare i huvudet och kan fokusera bättre –> mindre matlagningsvideor och mer analyser om på vilket sätt du bäst motiverar dina medarbetare eller vilka strategier som är effektiva när det finns en stor motvilja till förändring.  När jag sitter på kvällen, som nu, så försöker jag också vara lite snäll mot mig själv och medvetet ta pauser för att surfa runt lite på facebook eller vad nu min hjärna omedvetet vill göra. Jag försöker också sätta upp rimliga mål och tider i min kalender när jag ska göra vad för att se till att jag får gjort vad som behövs och kan vara ledig sen.

En paus senare och en erfarenhet rikare om hur chokladproduktionen går till så ska jag nu återgå till skolarbetet och beta av sista uppsatsen i den här kursen. Det ni!

Bild från soluppgången förra veckan!

 


1 Comment

Kristina Sturk · November 28, 2017 at 2:01 pm

Det finns inget jag är så bra på som att prokrastinera! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *