Me Too-kampanjen som bröt ut för drygt en och en halv månad har verkligen lämnat ett avtryck i vårt avlånga land. Bransch efter bransch har gått ut med historier om sexuella trakasserier – jurister, skådespelare och nu i söndags kom pushnotisen om rapporter från min blivande bransch. Teknikbranschen.

Det är med en klump i halsen jag läser berättelserna  som återges i artikeln. Jag blir ledsen för att jag trodde att vi hade kommit betydigt längre på vägen mot jämställdhet bland oss ingenjörer. Ledsen för att det för ett ögonblick känns som om att vi helt plötsligt har tagit tre jättesteg tillbaka istället för att röra oss framåt. Men framförallt blir jag ledsen för att jag tänker på att det bakom varje berättelse finns en kvinna som har behövt gå igenom det som återges.

När sådana här saker uppdagas är det lätt att förlora tron på mänskligheten. Jag har själv varit där. När hela me too-kampanjen satte igång där i början av oktober var jag otroligt frustrerad. Främst på de män (ja, nu generalliserar jag baserat på den statistik som finns) som tar sig friheter som de inte har fått tilldelade till sig, men också för att även jag har trott att vi hade kommit längre. Kanske har jag varit blåögd eller för optimistisk.

Trots alla fruktansvärda historier som publiceras i olika medier är jag nu mer optimistisk än någonsin. Det faktum att kvinnor ens vågar gå ut och berätta om sina erfarenheter i kombination med att hashtagen, en och en halv månad senare, fortfarande är levande tycker jag är en tydlig indikation på att det är på riktigt denna gång.

Avslutningsvis vill jag vända mig till de tjejer med ambitionen att ge sig in i teknikbranschen och nu ifrågasatt sitt mål. Låt inte det här påverka dina drömmar. Vi tar fighten nu så att vi (förhoppningsvis) aldrig mer kommer att behöva läsa om liknande historier från techbranschen. Jag är övertygad om att förändring är på gång och att hela Me Too-rörelsen kommer att göra avtryck i pretty much varenda kvinnas liv. Change is about to come.


7 Comments

Sofia Sundbom · November 22, 2017 at 3:58 pm

Så bra! Och ett så viktigt inlägg!

Jag håller helt med: nu gör vi branschen jämnställd för framtiden!

Kram!

Ingrid Thuresson · November 22, 2017 at 9:25 pm

Utmärkt inlägg! WiTEC SWEDEN arbetar för fler kvinnor in i teknikintensiva brancher så låt inte detta stoppa er. Vi stöttar er genom förebilder , kompetensutveckling och mentorskap. witec. se.

Ylva Björk · November 23, 2017 at 6:09 am

Utan att förminska någon annans historia, skulle jag också vilja lyfta fram att det också finns många arbetsplatser som är mindre drabbade. På mitt jobb som elektronikingenjör var det länge jag och 10 grabbar (nu där vi tre tjejer på 20), men det är sällan jag har behövt fundera över det. Mina kollegor är normalt folk som håller händer och kommentarer till sog själva och inte särbehandlar mig.
Det är bra att felen kommer fram så att de kan åtgärdas, men synd om det skrämmer bort folk. Ju fler tjejer vi blir, ju bättre kommer det att bli, tror jag.

Kristina Sturk · November 23, 2017 at 8:48 am

Hej Ingrid och tack för din kommentar! Ni verkar göra ett otroligt viktigt arbete – tack för tipset!

Kristina Sturk · November 23, 2017 at 12:21 pm

Hej Ylva

Kul att höra att du har positiva erfarenheter och att du även lyfter fram din bild av hur arbetslivet ser ut. Tycker det är jätteviktigt att även lyfta positiva berättelser för att visa på att folk faktiskt kan bete sig – berättelser som din kan förhoppningsvis bidra till att färre kvinnor avskräcks!

Tack så jättemycket för att du delade med dig av dina erfarenheter!

I have a (feminist) dream - Womengineer · November 28, 2017 at 2:06 pm

[…] Förra veckan skrev jag att det verkligen känns som om att vi är påväg mot en förändring. Att det är på riktigt den här gången. Och efter den feedback och de kommentarer jag fick på inlägget är min övertygelse starkare än någonsin. […]

Oprah på Golden Globes - Womengineer · January 11, 2018 at 10:47 am

[…] skrev Womengineers bloggare Kristina om teknikbranschens kvinnors upprop #teknisktfel. I hennes inlägg kan man läsa att hon redan då var hänförd av kraften i denna rörelse. Och då hade det bara […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *