Det finns ingenstans som det är så bra att misslyckas som i studentlivet och det gör att när rädslan över att göra fel blir mindre så lär du dig så mycket mer.

Hej Sofia! Varför valde du att engagera dig i Womengineer och vad innebär det att vara skolkontaktsansvarig?
Hej! Jag valde att engagera mig i Womengineer för att jag själv började plugga natur på gymnasiet utan att egentligen veta vad jag ville jobba med och ramlade in på ingenjörsspåret tack vare ett tips från en person i min närhet. Jag trivs nu superbra på min utbildning och utan det tipset vet jag inte vad jag hade pluggat idag. Det gör att jag brinner extra för att få uppmärksamma tjejer på att ingenjörsutbildningen finns och inspirera dem till att testa på den. Jag tror att ett viktigt ställe att börja på är just på skolor och univeristet och detta får jag verkligen arbeta med som skolkontakt/nätverksansvarig. Att få åka ut till skolor och mässor och få föreläsa eller prata direkt med elever och studenter tycker jag är otroligt roligt. Utöver kontakt med skolor och univeristet så har jag också ansvar för vårt nätverk Womengineers Vänner som är för yrkesverksamma ingenjörer.

Vilken av Womengineers personas identifierar du dig med och varför?
Jag är nog en ganska stor blandning mellan många personas men i avseendet att jag har föräldrar som pluggat på univeristet, älskar att testa nya saker samt hade dålig koll på ingenjörsyrket och speciellt kvinnliga förbilder så skulle jag nog säga Fia, Nora och Hanna!

Det är så häftigt att kunna jobba med en sådan bredd av arbetsuppgifter och på så många olika arbetsplatser och faktiskt kunna vara med och förändra samhället.

Har du alltid velat bli ingenjör?
För att vara helt ärlig har jag nog aldrig riktigt vetat vad en ingenjör var och fick inte upp ögonen för detta förrän det var dags för mig att söka utbildning. Nu när jag vet och är på väg att bli en så förstår jag inte att jag inte alltid har velat bli ingenjör. Det är så häftigt att kunna jobba med en sådan bredd av arbetsuppgifter och på så många olika arbetsplatser och faktiskt kunna vara med och förändra samhället.

Redan innan du valde utbildning så visste du att du ville plugga i Lund, varför just Lund?
Jag är uppvuxen i Uppsala, som ju också är en studentstad, men ville flytta hemifrån och då fanns det egentligen inget annat val än Lund för mig. Jag har alltid tyckt att mycket kring studentlivet har verkat så himla härligt och ville också få uppleva detta. Att flytta till Lund var något av de bästa besluten jag har tagit i hela mitt liv, i och med att det är en studentstad är det lätt att hitta personer i precis samma situation som du, precis nyinflyttad i en ny stad och lite vilsen, och nollningen var en väldigt rolig start på 5 år.

Du har engagerat dig i olika projekt både på I-sektionen och i kåren, berätta lite om detta!
Det stämmer bra, jag dök in med huvud först i studentengagemang kan man säga och har sagt ja till allt som låtit roligt. Utöver Womengineer så har jag varit engagerad i min sektion som bland annat ansvarig för vår arbetsmarknadsmässa, valberedningsrepresentant, fadder och medlem i vårt innovationsutskott, varit ansvarig för logistiken på kårens arbetsmarknadsdagar, valberedningsrepresentant för Lundakarnevalen och lite annat smått och gott. Allt engagemang har gett mig möjlighet att träffa så otroligt många härliga människor och även att testa mina egna vingar lite grann. Det finns ingenstans som det är så bra att misslyckas som i studentlivet och det gör att när rädslan över att göra fel blir mindre så lär du dig så mycket mer. Allt engagemang har stundtals varit väldigt stressigt men i slutändan väldigt lärorikt och framförallt superkul!

Vill du berätta om en utmaning du stött på under studietiden och hur du handskades med den?
Jag hade under mina första år på univeristetet mycket problem med min sömn vilket tog mycket tid och energi från mig. Både det faktum att sömn är en sådan sak som är så viktig för en samt att den kan påverka så många saker i livet gjorde att det skapades väldigt mycket stress hos mig av det. Jag gjorde en hel del vändor för olika provtagningar och fick väldigt mycket stöd från min omgivning så idag är det en utmaning jag inte längre behöver handskas med vilket jag är väldigt tacksam för.

Fokusera mer på de saker som är viktiga (som att må bra) och mindre på att allt ska vara perfekt.

Om du träffade dig själv som femtonåring, vad skulle du vilja säga?
Något som jag fortfarande försöker säga till mig själv varje dag: Allting löser sig, oroa dig inte så mycket för saker och lita på din magkänsla fullt ut. Fokusera mer på de saker som är viktiga (som att må bra) och mindre på att allt ska vara perfekt. Att varje gång fråga sig själv vad det värsta som kan hända är när någonting känns läskigt eller svårt gör så många saker så mycket mindre läskiga och så mycket mer härliga!

Till sist, har du något Youtubeklipp, serie, podd eller liknande som du tycker vi ska ta del av?
Åh jag älskar TED-talks och vill därför gärna tipsa om allt med Brené Brown– jag har lärt mig så mycket av henne om sårbarhet och ärlighet. I och med att jag pluggar en kurs som tangerar mot psykologi nu på mitt utbyte så får jag chansen läsa massor av spännande böcker på skoltid så kan även passa på att tipsa om Lean In av Sheryl Sandberg och Through the Labyrinth av Alice Eagly.

Tack Sofia för din medverkan!

[Intervjun skapades den 21 november 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *