Många har nog sett tv-serien the Big Bang Theory, om ett gäng killar som alla är fysiker på universitetet Caltech. En dag flyttar Penny in i lägenheten bredvid, och hon är jättesnygg, charmig och rätt… korkad. Det är i alla fall vad Sheldon, som är någon form av stereotyp fysiker, tycker då hon hoppade av college.

Penny var alltid min favorit när jag följde serien, för hon var mest av en riktig människa. Att hon inte skulle vara smart håller jag verkligen inte med om, utan jag skulle till och med säga att hon skulle blivit en riktigt bra ingenjör! Det här är varför:

  1. Hon är socialt kompetent

Där t.ex. Sheldon har otroligt svårt för människor, och Leonard kan vara väldigt blyg och konflikträdd, så är Penny raka motsatsen. Hon är en riktig människokännare och skulle därför passa väldigt bra i ett arbete som innebär mycket teambaserat arbete. Projektledare kanske vore något?

  1. Hon visar intresse och är målinriktad

Att hon inte är lika smart som de andra är hennes ständiga inre konflikt, och vid ett tillfälle ber hon Sheldon om hjälp för att förstå sig på Leonards jobb bättre. Och hon lär sig! Klart hon gör, för om man visar intresse och är målinriktad kan man lära sig vad som helst.

  1. Hon är del av målgruppen

Ingenjörer utvecklar produkter för hela samhället, saker som vi använder varje dag. Och eftersom kvinnor utgör halva befolkningen är det självklart att våra perspektiv är otroligt viktiga i en produktutvecklingsprocess. Även en fnittrig, sminkintresserad tjej har massor att bidra med, särskilt när det gäller till exempel smink eller kvinnliga hygienprodukter som män ofta inte använder. Jag tycker att det säger sig självt att de som använder produkten varje dag vet bäst hur man kan göra den bättre.

Framför allt är jag så himla trött på att det i populärkultur verkar vara omöjligt att vara en snygg och tjejig tjej som är teknikintresserad. Det känns som en så himla trött stereotyp att man måste vara en “nörd” med glasögon för att gilla teknik och det hade därför varit uppfriskande om Penny hade fått vara en kick-ass fysiker.


2 Comments

Anonymous · November 2, 2017 at 6:26 am

Åh, en av mina favoritserier. Håller helt med, hon hade verkligen kunnat vara en bra ingenjör om hon får jobba i en kreativ miljö annars hade hon nog tröttnat kanske skillnaden mot killarna som kan nöja sig med att lösa en ekvation….

Emelie · November 2, 2017 at 11:12 am

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6752910

Så bra skrivet! Lyssna på inlägget ovan. Du borde maila den journalisten ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *