Utvecklingsingenjör – We cannot predict the future, but we can invent it

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Hemma hos mina föräldrar hittar jag min gamla portfolio som jag hade i lågstadiet. Utvalda arbeten som jag har sparat och de mål jag hade som barn. Favoritämne: Matte (är inte förvånad!), rast (ganska rimligt) och grupparbete!?

Grupparbete är väl inget ämne?
Idag heter mina favoritämnen projektledning och innovationsledning; inte helt olikt det jag i lågstadiet kallade grupparbete. Sista året på gymnasiet var intensivt. Betyg, svåra ämnen och att vara “vuxen”, men samtidigt tonåring. Mina tankar inför vidare studier på högskola eller universitet var många. Beslutsångest! Ena veckan funderade jag på ledarskapsutbildning, andra veckan ville jag bli lärare, tredje veckan var det ingenjör som gällde och fjärde veckan beteendevetare! Jag gjorde “ett” val och på ungefär en veckas tid hann jag ångra mig och bestämma mig för ett nytt. 

Plötsligt händer det!
Utvecklingsingenjör?! Vad är det? Vad gör en sådan? Projektledning?! Innovationsledning?! Jag läste beskrivningen och mitt förstahandsval var plötsligt glasklart. Detta var ju JAG! I dag är jag färdig ingenjör, Utvecklingsingenjör från högskolan i Halmstad. “Business creation” eller “industriell ekonomi med inriktning på produkt- och affärsutveckling”. Så låter två beskrivningar av Utvecklingsingenjörsprogrammet. Kort sagt: här får du lära dig att utveckla företag, nya varor och tjänster med en kommersiell framtid. Utvecklingsingenjörerna lägger en bred bas inom teknik, ekonomi och samhällsfrågor och läser samtidigt kurser i design, projektledning och marknadsföring. “Utvecklingsingenjör-We cannot predict the future, but we can invent it”.  Jag är väldigt nöjd över mitt val av utbildning som innefattar brett kunnande, fantastiska erfarenheter och underbara vänner!

Men min resa är inte färdig.
Nu har jag precis börjat på nästa kapitel i min livsbok – en enorm utmaning och en stor omställning. Jag ska bli lärare! Ja, jag ska bli lärare i teknik! Jag ska bli lärare för årskurs 7-9. På högstadiet! Är du galen? är en fråga jag har fått från kollegor, vänner och elever. Du är ingenjör och ändå vill du bli lärare?! Jag ser det som att jag aldrig kommer att  avsäga mig min utbildning och jag kommer aldrig sluta vara ingenjör. Jag kommer inte lära mig mindre genom att lära mig mer. Jag kommer vara ingenjör och jag kommer att vara en lärare. Jag är säker på att jag kan vara båda.

Teach for Sweden
Genom organisationen Teach for Sweden har jag blivit antagen till ett ledarskapsprogram där vi kommer att utveckla våra ledarskapsförmågor med hjälp av den strängaste juryn,tonåringar och de skickligaste ledarna, våra lärarkollegor. 

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Genom 2 års studier i pedagogik parallellt med en anställning på en högstadieskola kommer jag att få en lärarbehörighet. På programmet hittar vi biologer, kemister, språkvetare till ingenjörer av olika slag. Jag kan inte annat än att imponeras över att så många människor, med så hög utbildning och en sådan gedigen erfarenhet, vill jobba i skolan, använda sin kunskap, sitt engagemang och sin erfarenhet för att göra skillnad för barn.

Det bästa med Teach for Sweden är möjligheten att jobba under utbildningen, att få teoretisk kunskap, samtidigt som man praktiskt och konkret kan använda sig av den i klassrummet. Studierna läser jag på distans, via Luleå tekniska universitet. Jag är där jag är idag trots IG-varning (F/underkänt) i teknik när jag själv gick i 8an. Trots att jag har haft tillfällen då jag har tyckt att skolan var det värsta som fanns. Trots att jag aldrig riktigt vetat vad en ingenjör är och vad de gör.

Vägen till att bli ingenjör är lång, den är utmanande, men framförallt fascinerande och rolig.
Att få veta hur saker fungerar, att kunna vara med och påverka, att veta hur utveckling går till och hur samhället och näringslivet hänger ihop är några aspekter på ingenjörsyrkets mångsidighet. Som ingenjör får du pröva, ompröva och göra fel. Du får uppfinna nytt och förbättra befintligt och du får möjlighet att jobba i vilken bransch som helst. Överallt finns tekniker och ingenjörer. Fler öppna dörrar än så är svårt att få!

Under två år kommer jag jobba med utveckling. Av mig själv, mina elever och mina ämnen. För vad är lärarskapet om inte en långsiktig investering i utveckling och framtida kompetens? Det är barnen som en dag tar klivet ut i arbetslivet och fortsätter utveckla Sverige som gör att detta är så viktigt. Att ALLA barn får den möjligheten; att alla kan få välja sin egen framtid!

Till dig som går i gymnasiet nu vill jag säga: Var dig själv! Du behöver inte vara på ett visst sätt för att bli ingenjör, för att utbilda dig till lärare eller för att följa dina drömmar. Din läxa är att ta reda på så mycket som möjligt så att du vet, och inte tror dig veta, vad ingenjörsyrket, läraryrket eller drömjobbet handlar om. Våga välja, våga prova och våga göra fel! [one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

………………………………………………………………………………………………………………

Ulrika Larsson
Utvecklingsingenjör från högskolan i Halmstad 

[/one_half_last]

 


 


1 Comment

johan kvissberg · October 28, 2017 at 6:22 pm

Härligt Ulrika! Du är så grym som tagit nästa steg och sättet du gör det på är fantastiskt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *