Hur ska vi kunna nå målet att 2030 examinera lika många kvinnliga som manliga ingenjörer om 67% av tjejerna är tveksamma till en teknisk utbildning?

 

Jag ramlade över en artikel i Facebookgruppen Teknikkvinnor som gjorde mig ledsen och arg. Kort och gott handlar den om att kvinnor är osäkra på vad en teknisk utbildning kan leda till, att högskolematematiken kan vara för svår samt att de inte kommer klara högskolestudierna i allmänhet. Tjejer har överlag bättre betyg än killar och de kommer i högre utsträckning in på högskoleutbildningar men ändå visar statistiken på detta, vilket jag tycker att vi måste göra någonting åt. Som Kristina skrev i ett tidigare inlägg så är ingenjörer lite som moderna superhjältar och jag väljer att se på ingenjörer som de som kommer bygga samhället på olika sätt i framtiden. Vi behöver skapa en ny bild av vad ”teknik” är och vad en ingenjör är och gör. Vi behöver alla typer av människor när vi bygger samhället i framtiden.

 

Varför jag engagerade mig i Womengineer från början var inte för att jag ville övertala tjejer att plugga till ingenjörer utan för att jag ville visa vad utbildningen är och vad den leder till så att varje person är medveten av vad den väljer eller väljer bort. Jag hade aldrig sökt till en ingenjörsutbildning om jag inte fått ett tips av en person i min närhet och jag är så glad för att jag fick det tipset. Men det gör också att jag är oerhört medveten om hur viktigt det är att få upp ingenjörsutbildningar eller vilka tekniska utbildningar som helst i tjejers huvud när de funderar över sina val. Jag vet hur viktigt det är att lärare uppmärksammar detta och jobbar på att inte döda ett teknikintresse hos tjejer och endast skapar det hos killar. Att företag måste fundera över sin rekrytering och sina värderingar för att både attrahera den framtida arbetsstyrkan men också för att förmedla bilden av vad tekniska utbildningar kan leda till. Framförallt hur viktigt det är för oss alla att prata om detta och att lyfta fram förebilder för att ge exempel på vad utbildningen är och vad den kan leda till.

 

Det som visades i studien var att många tjejer är osäkra på just detta och här är mina bästa tips för att på ett mer eller mindre kravlöst sätt ta reda på det:

SÖK till Tekniksprånget!

4 månader lång betald praktik på olika företag runt om i landet

Stänger 16e november!

SÖK till IGEday!

Introduce a girl to engineering day. Företag bjuder in tjejer mellan 12 och 19 år för att under en dag testa ingenjörsyrket.

Sker 2018, håll koll på womengineers hemsida!

Skugga studenter på högskolor! Exempelvis på LTH

SÖK Her Tech Future på LTH eller liknande initiativ på andra högskolor.

Ett event där massor av tjejer får testa på hur det kan se ut att plugga på teknisk utbildning, träffa andra tjejer som har liknande tankar och funderingar och studenter på högskolor.

SÖK en teknisk utbildning och testa på!

 

Prata med alla människor som pluggar en teknisk utbildning, vet du ingen? Här finns det massor. Du kan nå ut till vem som helst av oss om du är intresserad av en specifik utbildning och jag vill inget hellre än att bolla tankar, idéer och funderingar med var och en av er som funderar eller inte funderar på teknisk utbildning.

 

Det finns så många initiativ och sätt att introduceras till tekniska utbildningar och liknande Kodcentrum, Tjejer kodar, Tekla etc. Detta är bara ett axplock och listan kan göras lång.

 

Det jag vill att var och en av er ska göra efter att ni har läst detta är att ta med er den här funderingen. Gör du något som uppmuntrar människor i din närhet att främja ett teknikintresse eller något som motverkar det? Vad kan du göra i din vardag för att öka teknikintresset bland tjejer och för att visa alla att alla vägar är möjliga? Den här studien är inte endast riktad till teknikutbildningar. den visar också att både män och kvinnor, men i högre grad kvinnor, är osäkra på om de överhuvudtaget kommer klara en högskoleutbildning eller att komma ut i arbetslivet. Det är något vi måste jobba för!

 

17759428_1212430702202981_592998624_o

 

 


1 Comment

Kajsa · October 27, 2017 at 10:11 am

Så bra skrivet Sofia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *