Hej på er och massor av tisdagspepp!

 

Har du precis börjat plugga och känner dig helt hemma eller lite vilsen i allt nytt?

Här är mina bästa tips för att få en så härlig start på universitetet som möjligt.

 

  1. Plugga när du pluggar och var ledig när du är ledig

I början när allt är nytt och det kanske var ett tag sedan du satt i skolbänken är det så svårt att veta när du är klarpluggad och vad som är good enough. För att kunna lära sig nya saker är det så viktigt för hjärnan att få vila lite från böckerna och för att må bra är det också så viktigt att kunna varva vad du gör. Jag brukar försöka ha som standard att sitta ca 40 timmar, måndag till fredag 8-17 och sedan vara ledig resten av all tid. När klockan väl är utanför mina ”pluggtimmar” så slappnar jag verkligen av och hittar på saker som jag tycker är roligt och vill göra. Att hitta på roliga saker med sina vänner och familj, engagera sig eller bara vila är för mig en så stor källa till energi så jag behöver verkligen bryta av med det för att kunna fokusera på skolan och må bra! Om jag känner för att ta en dag off mitt i veckan brukar jag bara flytta de timmarna någonannanstans. Det finns inget som säger att mitt upplägg på timmar funkar bäst – välj de timmarna när du lär dig bäst! Och om du inte riktigt vet – så testa dig fram.

+ Om du kuggar en tenta beror det inte på att du inte är smart utan att du bara inte har hittat din studieteknik än eller ditt intresse. Alla tentor som verkar omöjliga att klara har andra klarat före dig och vill du så kommer du också göra det! Ingen panik :)

 

  1. Hitta en bokfadder!

Studielitteratur är dyrt och de flesta böckerna behövs inte genom hela utbildningen. Mitt bästa tips är att hitta en bokfadder – alltså en person året över som har läst dina kurser och som du kontinuerligt kan köpa alla böcker av – smidigt för både dig och den personen!

 

  1. Gör roliga saker!

Det är så klyschigt men som alla ”vuxna” människor sa till mig när jag började plugga: ”Detta är den bästa tiden i ditt liv”. Det behöver verkligen inte vara det men det finns helt klart förutsättningar att skapa mycket roligt av universitetstiden. Ditt schema är flexibelt och det samma gäller dina vänners schema, det finns oändligt mycket saker att testa på och engagera sig i, du kanske bor hemifrån för första gången och får testa på allt som är fantastiskt med det samt hitta dina egna rutiner och att kunna boka en (billig) resa dagen innan du och dina kompisar vill åka är genomförbart! I Lund (samt även Uppsala) där det finns nationer att jobba på och i alla föreningar det går att engagera sig i finns det verkligen möjlighet att testa på något nytt. Jag som alltid har haft en hemlig liten dröm om att få stå i en bar eller servera på en restaurang kan testa det på nation vilket jag tycker är så himla fett! Du kanske inte får dina närmaste vänner dag 1 på universitetet men efter 3 år så kan jag verkligen säga att jag har hittat vänner för livet i Lund. Det är jag så oerhört tacksam för.

IMG_4486

Stor kram!!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *