God eftermiddag! Hur är det med er?

 

.. Med mig är det lite sådär för att vara ärlig då jag lite hastigt och lustigt drabbades av någon typ av matförgiftning under gårdagen. I natt har jag därför inte sovit speciellt mycket, och jag tvingades även skippa dagens två föreläsningar i Biophysical Chemistry. Men nu ska jag inte tjata mer om mina små missöden utan hoppa över till det ack så intressanta ämnet studiemotivation.

I tvåan på gymnasiet fann jag den. Ja, det var nästan som att en skynke lyftes och att jag plötsligt kunde se och känna värdet i att sätta mig ner och “get sh*t done”. Jag tänkte därför dela med mig av mina knep som jag använder mig av de där dagarna när motivationen saknas, eller sitter lite för långt in för att man ska orka gräva fram den..

  • Börja i tid! -Om du ser till att sätta igång att plugga inför en tenta redan från det att kursen börjar så kommer du aldrig att tvingas uthärda panikartade maratonstudier fram till gryningen, som dessutom ofta kantas av en irrationell fruktan för att just den här tentan ska bli spiken i kistan för din akademiska karriär. Så nej, skjut inte på det! Ditt framtida ‘jag’ kommer att tacka ditt nutida ‘jag’. 

 

  • Ta en (väl avgränsad och definierad) bit i taget! -Forskning har visat att vi som människor tenderar att koppla bort helt om en uppgift känns allt för överväldigande. Som i exemplet med klimathotet är det helt enkelt för mycket att göra för att vi riktigt på allvar ska finna kraft att ta tag i något. Genom att prioritera och exempelvis tala om för dig själv att “Okej, nu sätter jag mig ner och gör sammanfattningen. PUNKT!” och knuffar bort tankarna om att du har tusen andra saker som du också borde arbeta med kommer du i alla fall att kunna bocka av en sak från din lista. På det följer det där härliga dopamin-rusen av att ha färdigställt något, och plötsligt känns kanske nästa måste inte fullt lika tung att sätta igång med.

 

  • Sitt inte stilla för länge. -Gå upp och rör på dig lite då och då. Vad många inte tänker på är att plugg är en uthållighetsgren där din hjärna kräver ordentlig syresättning för att kunna prestera på topp. (OBS! Tänk på att inte låta antalet pausintervaller överstiga antalet pluggintervaller..)

 

  • Plugga i sällskap. -Kanske har du turen att någon kurskamrat har lättare att komma till skott med pluggandet än vad du har. Se då till att hoppa på det där tåget och lämna dina dåliga ursäkter hemma. Att ta del av någon annans funderingar och frågor är dessutom ett bra sätt att upptäcka kunskapsluckor hos sig själv.

 

  • Var snäll mot dig själv!(!!) -Det absolut viktigaste är att du inte dömer dig själv för hårt om du låtit en dag passera utan att du tagit tag i något vettigt. Du är inte mer än människa, och att straffa sig själv kommer endast leda till en ond spiral där du kommer att förknippa aktiviteten att plugga med ångest och självförakt. Livet är långt, och om det går en dag utan att du öppnat dina böcker så har du resten av ditt liv på dig att läsa ifatt de där timmarna.

 

..Där har ni några av mina bästa tips som hittills fungerat väl för mig. Vi är alla olika i våra sätt att hantera måsten, stress och press. Men jag hoppas att ni kanske funnit något inspirerande i detta inlägg.

 

Här nedan följer två bilder som ger en inblick i mitt extremt glamourösa studentliv. (Jag ser lite smått uppgiven ut då jag som sagt inte sovit så bra i natt..)

 

Men med det tackar jag för nu, och hoppas att ni får en fortsatt bra dag!

IMG_0510 IMG_0514


1 Comment

Studiemotivation – NyKvinna · September 26, 2017 at 6:07 am

[…] Senaste nytt från Womengineer: Studiemotivation […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *