Jag har drömt om att kunna visa framtida generationer vad jag åstadkommit i mitt arbete och lämna “mitt avtryck” på jorden.

Hej Emilia! Vad var det som lockade dig till att bli byggnadsingenjör?
Jag är i grunden en teknisk person men har alltid velat arbeta med någonting som ger ett “visibelt” resultat. Jag har drömt om att kunna visa framtida generationer vad jag åstadkommit i mitt arbete och lämna “mitt avtryck” på jorden. Påtagligare än ett hus eller en bro kan det nog nästan inte bli så därav var valet efter gymnasiet ganska lätt.
Byggbranschen har alltid känts lockande och utmanande, en perfekt blandning mellan teknik och praktik.Jag uppskattar även byggbranschen i den aspekten att arbetet ofta är väldigt varierande och socialt. En dag kan bestå av allt ifrån att sitta och upprätta juridiska handlingar och avtal till att i nästa sekund stå på en byggarbetsplats och lösa problem och utmaningar.

Min bild av ingenjörer som vilsen tonåring var trötta äldre män i kostym som satt i grå kontor och höll sig för sig själva bland sina pappersberg

Har du alltid vetat att du vill bli ingenjör?
Nej inte alls, inför gymnasiet hade jag en vision om att arbeta som fotograf eller frisör. Min bild av ingenjörer som vilsen tonåring var trötta äldre män i kostym som satt i grå kontor och höll sig för sig själva bland sina pappersberg. En bild som senare kom att förändras drastiskt. I min roll som byggnadsingenjör får jag stor variation i min vardag. Jag har kontaktytor hos såväl akademiker som hantverkare och får mycket eget ansvar. Varje dag utmanas jag att pusha mig själv och min kunskap i olika sammanhang. Jag ångrar inte mitt val en sekund!

Under min studietid fick jag bland annat möjligheten att få se Mall of Scandinavia gå från pålad dybotten till färdig galleria

Vilket är ditt bästa studentminne?
Svår fråga. Förutom umgänget och upplevelserna med mina studiekamrater så måste jag nog säga mötena med “verkligheten”. Under min studietid fick jag bland annat möjligheten att få se Mall of Scandinavia gå från pålad dybotten till färdig galleria.

Under utbildningen har du bland annat praktiserat på Sweco, hur var det och vad tycker du är det viktigaste du fått ut av din praktik?
Nyttigt! Min praktik gick ut på att hjälpa en arkitekt med uppritning av ett lägenhetskomplex, ritningarna skulle ligga som underlag för framtida renoveringar. Sweco var ett av de första arbeten jag haft där det kändes som att min insats hade en viktig roll.

Jag får stor frihet i mitt arbete samtidigt som jag känner mig sedd och satsad på i arbetslaget

Idag arbetar du som projektingenjör på Scania Industrial Maintenance AB, vad innebär den rollen?
Jag arbetar idag med projekteringsledning och projektledning av diverse byggprojekt på Scania. Storleken på projekten varierar stort, det kan vara allt ifrån att sätta upp en dörr i ett rum till att bygga kontor för 450 personer. Innan jag började på företaget hade jag lite svårt att greppa vad det var jag faktiskt skulle bygga på ett företag som bygger lastbilar men med över fjorton tusen anställda bara i Södertälje insåg jag ganska snabbt att jag förmodligen skulle ha saker att göra om dagarna ändå. Som relativt ny i branschen är det en perfekt möjlighet att få variationen mellan de små och stora jobben. Jag får lära mig de övergripande dragen i byggprocessen samtidigt som jag får möjlighet lägga tid på detaljerna.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Förtroendet och utmaningarna! Jag får stor frihet i mitt arbete samtidigt som jag känner mig sedd och satsad på i arbetslaget. I och med att jag får möjligheten att delta i processer från idé till färdigt resultat får jag ett bra grepp om helheten i mina projekt. Jag lär mig något nytt varje dag och får dessutom möjligheten att själv påverka slutresultatet.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag drömmer om att ha en ledande roll i ett större företag.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Angelina Jolie, en stark kvinna som väljer att göra det hon brinner för. Jag beundrar hur hon står upp för dem vars röst är liten med genuint engagemang och intresse för saken. Hennes driv och sätt att göra sig hörd är inspirerande!

Tack Emilia för din medverkan!

[Intervjun skapades den 4 september 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *