Hejhej!

Idag har jag besökt Mechanical Systems Laboratory här på European Space Agency! Det var fett coolt (typ som jag tycker att allt är här). Om ni läste mitt förra inlägg minns ni kanske att jag skrev om Orionkapseln, som ska ta folk till Mars. Idag har jag sett tester av delar av den! Manicken nedanför utför tester i vakuum och extrema temperaturer. Eftersom det är precis det det innebär att åka upp i rymden är det, som ni kanske förstår, det ganska bra att testa sina grejer! Den stora metallgrejen har två kammare, en som är superkall (typ -240 grader Celsius) och en som blir varm (upp till 600 grader Celsius). Mellan de två kamrarna går som en liten räls, och sen skjutsar man sina satellitdelar fram och tillbaka för att testa snabba temperatursvängningar. Just idag var delar till Orionkapseln där inne!

IMG_9385

På den här bilden kan man verkligen se att det är något kallt som händer där inne i kammaren, hela den där vita grejen på det svarta “stupröret” är kondens!

IMG_9386

Nedan synes fett taggad tjej som vanligt.

IMG_9389

 

Labbet är en del av ett s.k. clean room. Det innebär att man måste ha speciella kläder på sig för att inte smutsa ner prylarna där inne. Innan man går in måste man till och med gå på en matta med klister på för att ta bort den värsta smutsen från ens skor! Det här clean room:et är inte speciellt strikt, det finns såna där man måste ha hårnät och gå genom luftslussar och skit för att komma in.

Annars har min vecka varit ganska bra! Musikfestivalen i Amsterdam var amazing, jag, Emilie från Norge och Cristina från Danmark var där och lyssnade! Fint. IMG_9318

Det har också varit festival i Leiden där jag bor, tydligen drev holländarna ut spanjorer härifrån för x antal hundra år sen och det firar man, kan man lugnt säga. De flesta har ledigt den här dagen, inte vi, men vi hade kul ändå. Inte minst genom att kolla på alla andra.IMG_9347[1]

Ha en fin helg hörni! Hoppas ni har det bra.

Hannah

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *