Hej och välkommen till nya bloggen!

Jag heter Hannah Petersson, är 24 år gammal och uppvuxen i Rimforsa i Östergötland. Jag gick natur med inriktning på samhälle på gymnasiet i Linköping och nu pluggar jag fjärde året till civilingenjör i rymdteknik vid Luleå Tekniska Universitet på Rymdcampus i Kiruna!

 Jag har fått det hedersfyllda uppdraget att blogga för Womengineer, vilket jag är oerhört glad och stolt för! Min förhoppning är att kunna beskriva vad en ingenjör gör, varför det är roligt och intressant och inte minst spännande att plugga rymd! Det här är anledningen till att jag ansökte om att få vara bloggare, och jag hoppas att fler tjejer blir inspirerade av vilka roliga saker man kan göra med teknik.
Så, vad är min situation just nu?
Som jag nämnde ovan läser jag fjärde året av fem, vilket innebär att jag bara har ett år kvar tills jag får examen. Just nu läser jag kurserna ‘Rymdkommunikation’ och ‘Rymdfarkosters delsystem’, två kurser som är väldigt intressanta. I min utbildning läser man väldigt mycket matte och fysik de första två åren, så det är kul att få börja tillämpa det på verkliga problem när man kommer upp i årskurserna. Just nu tar jag till exempel paus ifrån att räkna ut hur man håller temperaturen på en satellit. Det är inte det lättaste: beroende på om man är i solljus eller inte kan temperaturen variera mellan flera hundra plus- eller minusgrader.
I sommar ska jag jobba på en av världens största rymdsommarskolor: Space Studies Program, som arrangeras av International Space University. Den pågår under 9 veckor och består av ca 100 deltagare från hela världen samt ca 250 föreläsare från NASA, ESA och andra stora rymdorganisationer och företag! Förra året var jag en deltagare på SSP och i år ska jag vara Participant Liasion, den som ser till att deltagarna har det bra och att de får sin röst hörd. Det ska bli grymt kul att få lära känna så många olika intressanta människor i år igen! Förra året fick jag många nya kompisar från hela världen. Bilden nedanför är från SSP förra året när vi fick tillåtelse att sitta i Almaz-kapseln, en rymdfarkost som har använts på riktigt och transporterat astronauter upp och ner från rymden!
bild2

Under SSP förra året var jag med i ett projekt där vi undersökte hur man bäst kan utnyttja resurserna som finns på Mars när man vill skicka astronauter dit. Jag fick också äran att representera min grupp på en konferens i Mexiko några månader efteråt och presentera projektet! Det absolut mest spännande (och läskiga!) med det var att världens coolaste just nu levande astronaut satt i publiken! Buzz Aldrin, han som gick ut på månen efter Neil Armstrong år 1969 när USA landade på månen för första gången. Jag dog nästan av nervositet, men det gick bra!

bild1

I höst ska jag göra praktik på European Space Agency (ESA) i Nederländerna, något som jag kommer skriva mer om när det närmar sig! Jag ska hålla på med omborddatorer, dvs datorer som finns på rymdfarkoster och satelliter för att styra dem. Utöver all denna information tycker jag också om att sjunga och åka skidor, vilket gör Kiruna till ett väldigt bra ställe att bo på. Jag tyckte att min bakgrundsbild representerar mig väldigt bra – både rymden, rymdteknik i form av International Space Station och norrsken som i Kiruna!

Tack och hej,
Hannah

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *