älskamatte

En av de vanligaste frågorna som jag får när jag berättar att jag pluggar till ingenjör är “oj, men då gillar du matte eller?”, följt av kommentarer om hur svårt det är med matte.

Det är lite av ett missförstånd, anser jag. Som ingenjörsstudent tränas du i att lösa problem och där är matte ett jätteviktigt verktyg, så visst kan det kännas som att allt man gör är att plugga matte när man de första åren jobbar med att “fylla verktygslådan”, som föreläsarna så fint brukar uttrycka det. Jag och en kompis räknade dock efter, och rena mattekurser utgör inte ens 10% av kurserna!

Jag tyckte inte alls att det alltid var kul att sitta och nöta tal efter tal tills jag drömde om integraler, men det jag verkligen tyckte om var hur fort det gick framåt! På KTH är det vanligt att en kurs tar en halv termin och på den tiden hinner man lära sig så himla mycket, så jag har hela tiden kunnat titta tillbaka bara ett halvår och bli så himla imponerad av min egen utveckling.

Nu går jag tredje året på maskin och läser kurser där jag använder mig av matten men fokus inte ligger på att räkna. Matten bara finns där i bakhuvudet som en liten kompis. Är det något jag inte kan finns dessutom gott om hjälp som formelsamlingar, mattejourer osv.

Men okej, det är lite som att träna. Vissa av oss gillar det inte först men känslan efteråt är oslagbar! Men hur är det med arbetslivet som ingenjör då? Sitter man inte och räknar hela dagarna då? Njaa…

I förra veckan pratade jag med en som jobbar som konstruktör, och hon sa att hon själv nästan aldrig räknar. Hon menade på att förståelsen man får efter utbildningen räcker, bland annat för att man faktiskt fått räkna och lösa olika problem i skolan. Om något skulle behöva räknas på kan hon lämna över det till en beräkningsingenjör som är proffs på att räkna.

Kort sagt: du behöver inte älska matte eller vara ett mattegeni för att börja plugga till ingenjör, men det är nog ett plus om det inte är det värsta du vet. Skolan är till för att lära sig nya saker om både världen och sig själv, och du har stor frihet att välja vad du vill jobba med när du är klar!

 


1 Comment

Nadir · July 6, 2019 at 5:29 pm

jag vill ha den här boken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *