Det är riktigt häftigt att jobba på ett företag där det känns som att jag får vara med och “rädda världen” lite varje dag.

Hej Emma! Du har pluggat Industriell ekonomi med inriktning på energi och miljö vid Karlstads universitet. Vad var det som lockade dig till den utbildningen?
Det var framförallt kombinationen som lockade med denna utbildningen och var en perfect fit för mig då jag fick nytta av mitt miljöintresse, mitt intresse för människor och mina tekniska kunskaper. Sen tycker jag det ofta finns ett glapp mellan “miljöpersoner”, civilingenjörer och ekonomer så det är kul att ha en övergripande förståelse för tre viktiga pelare för att gå mot en mer hållbar framtid.

Hur var studentlivet i Karlstad?
Jag tyckte studentlivet i Karlstad var jättebra, fanns alltid roliga saker att hitta på om en ville och lagom med sittningar och föreningsaktiviteter om du vill engagera dig. Sen hade jag många bra föreläsare som var engagerade i studenterna och inspirerade mig i mina studier.

Vilket är ditt bästa studentminne?
Svårt att plocka ut ett men jag har alltid älskat nollningsperioden, så kul att träffa alla nya studenter som är fulla av förväntan.

Idag är du Business Development Trainee på BillerudKorsnäs, vad innebär den rollen och hur är det?
Vi som jobbar med Busienss Development är med och hjälper företaget att komma in på nya marknader. Det kan vara om vi har en ny produkt, ny geografisk marknad eller som nu när det blir fler plastförbud runt om i världen så gäller det att se till att vi finns där och hjälper varumärkesägare välja bäst alternativ för miljön. Så då har vi t.ex. jobbat med svenska miljöinstitutet IVL som forskat i miljöpåverkan på olika “miljöplaster” och jämfört det med vårt papper. Där blev vi väldigt glada när vi fick se att en papperspåse med vårt material hade tre gånger så liten klimatpåverkan som “miljöplastpåse”. Så det är riktigt häftigt att jobba på ett företag där det känns som att jag får vara med och “rädda världen” lite varje dag.

Sen är ca 30% av min tjänst att vara med i traineeprogrammet där vi får olika kompetensutvecklingsutbildningar och får se olika bruk och områden inom organisationen. Det senaste vi fick göra var att få jobba skift i tre veckor på ett av våra bruk för att få förståelse hur grunden av vår verksamhet fungerar. Utan operatörerna som kör våra maskiner hade vi inte haft ett företag. Sen i maj slutar vi trainee-året med en månad utomlands på ett av våra säljkontor och får följa med customer service och säljare. Jag ska då till vårt kontor i Barcelona så nu försöker jag öva upp mina gamla spanskakunskaper.

Vi som jobbar med Busienss Development är med och hjälper företaget att komma in på nya marknader

Vad är det bästa med din traineetjänst?
Att jag får träffa folk från hela organisationen och utveckla mig själv. Dessutom tycker jag upplägget att ha en tjänst där jag jobbar med riktiga projekt direkt samtidigt som jag får inblick i de olika delarna i företaget. Sen har vi i traineegruppen väldigt roligt tillsammans som alltid är ett plus.

Skulle du rekommendera andra till att söka en traineetjänst efter sin utbildning?
Ja det tycker jag verkligen! Kontaktnätet och den grunden som många får som trainee är väldigt värdefullt för ens framtida karriär. Det känns som ett jobb med lite extra allt som väldigt få har möjlighet till annars.

Det känns som ett jobb med lite extra allt som väldigt få har möjlighet till annars

Vad har du för planer inför framtiden?
Planerna för framtiden är för stunden väldigt öppna. Jag passar på att njuta av mitt år som trainee sen är planen att jag ska bli en projektledare inom affärsutveckling där jag då ska börja jobba med lite större projekt. Det skulle vara kul att vara med och starta upp på en ny marknad i ett utvecklingsland så vi kan vara med och minska förbrukningen av konventionella förpackningar.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild som du vill lyfta fram? Och har du något filmklipp du tycker vi ska titta på? En kvinnlig förebild som fick mig att brinna för miljöfrågan och inspirerade mig att jobba med just förpackningar är en forskare på Karlstad Universitet som heter Helen Williams. Hon är en inspirerande stark kvinna och forskar på det viktiga ämnet förpackningar och matsvinn.

[Intervjun skapades den 16 januari, 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *