Det passar mig väldigt bra, att få vara både social och arbeta i den tekniska framkanten.

Hej Åsa! Du har ju läst Elektroteknik på KTH, hur var det och vad var det som fick dig att välja den utbildningen?
Hej! Jag valde Elektro på KTH för att jag tycker om matte. I många av kurserna jag läste använde vi matte för att förstå hur saker fungerar eller för att lösa ett problem. Vi var många som läste samma sak så fick vi en bra gemenskap och hjälpte varandra. Vi pluggade en hel del för att klara kurserna och hade mycket roligt tillsammans också.

Vad var det bästa under din studietid?
Jag lärde mig fantastiskt mycket nya saker och fick många nya vänner. Jag vet också att jag kan lära mig saker som till en början kan verka svåra. Det är en bra vetskap att ha med sig i livet.

Det finns en stor avsaknad av tjejer på Elektroteknik idag, hur tror du att man kan förändra det?
Det är en bred utbildning som ger många olika möjligheter till spännande jobb efteråt. Om vi tidigare studenter berättar om hur roligt vi har på jobbet, tror jag fler tjejer ser att det skulle passa dem väldigt bra.

Jag tycker att jag har världens roligaste jobb

Du började din karriär med en traineetjänst på Bombardier, vad innehöll den rollen och hur var det?
Som trainee jobbade jag med kortare uppdrag på olika ABB-bolag. Uppdragen varade några månader och varvades med utbildningar i till exempel ledarskap och presentationsteknik. Som avslutning på traineeperioden jobbade jag ett halvår i England. Det var bra att få möjlighet att prova på olika jobb. Det var också spännande att bo och jobba i ett annat land.

Skulle du rekommendera andra att söka sig till en traineetjänst efter utbildningen?
Ja, absolut. Det ger en möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter och organisationer när man är nyexaminerad och just slutat skolan.

Ganska snart efter din examen började du arbeta som projektledare, på vilket sätt har du haft användning för dina studier inom elektroteknik eller som ingenjör i det arbetet?
Det viktigaste jag har med mig från utbildningen är sättet jag jobbar med arbetsuppgifter och problem, samt att jag vågar jobba med områden som jag från början inte vet så mycket om.

Idag arbetar du som projektledare på FLIR Systems. Vad innebär jobbet och hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
För mig finns det nog inga typiska arbetsdagar, varje dag är unik och man får ta dagen som den kommer. Jag hanterar och levererar slutprodukterna som våra kunder får ta del av. Jag ser till att rätt kunder får rätt produkter helt enkelt. Allt från att arbeta långsiktigt med att planera stora releaser till att hantera akuta problem och prioritera, ingår i jobbet. Tillsammans gör det att jag arbetar nära många olika kompetenser och delar av organisationen i en koordinerande roll. Något som passar mig väldigt bra, att få vara både social och arbeta i den tekniska framkanten.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag tycker att jag har världens roligaste jobb. Jag vill fortsätta jobba som projektledare och tillsammans med mina kollegor göra ännu bättre produkter till våra kunder.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram? Och har du något filmklipp du tycker vi ska titta på?
Marie Curie. Jag beundrar henne för hennes forskning som i förlängningen la grunden till behandling av cancer.

I den här filmen får du träffa fler av mina kollegor på FLIR som berättar om varför de tycker att fler tjejer ska läsa till ingenjör.

[Intervjun skapades den 5 december, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *