Jag kom precis hem ifrån veckans tredje och sista träningspass. På schemat  stod 30 minuter av Grit Plyo vilket har resulterat i blodsmak i munnen och darriga ben. Mina lata tankar sa åt mig att detta var första och sista gången jag utsatte mig för detta och jag var benägen att hålla med. När jag satt och slöscrollade på Facebook dök plötsligt en artikel upp och rubriken fångade mitt intresse.

Därför blir du smartare när du tränar

Jag klickade direkt på länken och efter några minuters intressant läsning hade jag lärt mig att ny forskning visat att regelbunden fysisk aktivitet faktiskt kan göra oss smartare. Som student kan det ju ibland vara svårt att hitta tid till längre pass, men enligt den forskning artikeln berättar om räcker 30 minuter tre gånger i veckan för att få effekt!

Tydligen är det så att vår hjärna är som allra störst när vi är runt 25 år, därefter krymper den för varje år som går. Vissa delar av hjärnan krymper förhållandevis lite, medan andra delar, såsom vårt minnescentra, kryper mer. En krympande hjärna innebär förstås att den fungerar sämre. Tidigare har man trott att detta inte går att bromsa, men nya rön har visat att fysisk aktivitet, främst konditionsträning, kan ha en bromsande effekt på denna utveckling. Hur ballt är inte det?

Jag tycker att sådana här studier är jätteintressanta. Vi lever i en tid med oerhört mycket fokus på de utseendemässiga effekterna från träning och det känns ofta som att det mentala glöms bort. Och även om det förstås är motiverande att känna sig stark, är det för mig minst lika motiverande att man kan förbättra sin hjärnkapacitet på köpet.

Denna artikel är något jag garanterat kommer att ta med mig inför den stundande tentaperioden. Jag ska försöka att varva träning med studier i den mån det går – för om träningen gör att jag minns bättre behöver jag ju tentaplugga lite mindre. Eller hur?


1 Comment

Ellen · October 10, 2016 at 9:17 pm

Ja då kan du plugga mindre och få mer energi på samma gång! älskar detta tema! woop woop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *