Ni vet den där känslan av att vara på helt fel ställe. När man inte kan identifiera sig med någon i rummet och man känner sig som en alien. Jag har haft turen att nästan aldrig vara ensam tjej i mina klasser under universitet och har därför sällan stött på en så mansdominerad värld som jag upplevde i onsdags när jag och ett gäng från Womengineer var med på IT-mässan IP Expo. Under första timmen vi stod i vår monter såg jag två kvinnor. När vi gick runt på mässan var det flera som ifrågasatte om vi ens var ingenjörer.

img_20160928_145805

Men allt eftersom dagen gick kom fler fram till vår monter för att prata, kvinnor som berömde oss för att för att jobbet vi gör är viktigt, män som undrade vad de kunde göra för att inspirera sina döttrar till att bli ingenjörer och en HR-kvinna som ville lära sig att koda. När vi sedan på eftermiddagen höll vårt föredrag på temat “Gender balance for innovation” fyllde vi hela salen. Och för första gången den dagen var kvinnorna i majoritet.

14456673_10154095427669037_833790595_o

Det finns fortfarande en hel del ruttet i kulturen i IT-branschen (vi fick veta efteråt att samtidigt som vi höll vår presentation hölls en presentation i salen bredvid där föreläsaren tyckte att det var lämpligt att representera sig och sitt företag med nakna tjejer på power pointen som ett exempel) men det finns också en vilja att göra något åt det. Att vi i Womengineer blev kontaktade för att ha monter och hålla ett föredrag på en av Europas största mässor inom branschen ser jag som ett stort steg framåt. Med fler tjejer som jobbar inom IT kommer fler förebilder som kan inspirera nya tjejer att söka sig dit och vi kan ändra kulturen till en mer välkomnande!

 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *