Detta inlägg är skrivet av Gästbloggaren Elsa Landberg (24 år, KTH). Elsa har skrivit ett inlägg tidigare där hon presenterade sig själv närmare, här  . 


 

Haha! Namnet på rubriken känns säkert bekant och var väl mest menad som ett skämt. Vad som inte är ett skämt är att jag idag tänker dela med mig utav mina främsta tips när det kommer till att tentaplugga, därav en SUPER studie-version av dig själv. Tipsen är inget nytt, det ingen rocket science det här, men tåls att upprepas. So HERE WE GO!

elsaL

Börja dagen med en promenad/löptur  

 

Vi har alla hört det förut – men att komma ut i den friska luften och få solsken på ansiktet kickar verkligen  igång kroppen – och knoppen – du kan tänka klart och fokuserat från början och du “vaknar snabbare”. Ju mer intensivt du tränar desto bättre (mer puls- mer blod och syre till hjärnan), men en enkel promenad gör mycket.

 

Ett annat jättemärkligt men sjukt effektivt tips var min egna version av “pomodoro-metoden” (googla om ni inte har hört detta förut). Varje gång jag hade gjort ett jobbigt tal och inte kunde förmå mig att fortsätta så tog jag ett “varv runt kvarteret” som snittade typ 10 minuter. Under dessa 10 minuter så tänkte jag intensivt på det jag precis hade räknat, tänk på olika vinklar, försökt memorera och repetera. Att tänka aktivt och återkoppla på detta sätt sägs vara bra för minnet.

 

elsaL2

Ät ordentligt med rågbröd och sånt

Eller något annat gott med långsamma kolhydrater som gör att du orkar. Vanligtvis brukar jag vara duktig på godis i stora lass men det gör att man inte orkar lika bra. Så är det faktiskt och det har tagit mig 5 år av studier tills att även jag har erkänt det för mig själv.

 

Och för att fortsätta på mat&dryck-spåret, drick massor av gott te (och inte för mycket kaffe) 

Tro mig – jag talar verkligen av erfarenhet här. Jag fullkomligt ÄLSKAR mitt kaffe men- kaffe är faktiskt bäst när du har många, ytliga bollar o luften. Ska du ned djupt i tentaplugg och grotta ner dig i flervariabelanalys är kaffet något som gör att du vill hasta igenom talen. En annan läxa som tog mig sisåder 5 år att erkänna.

 

elsaL3

Var glad, håll dig lugn och skratta mycket

Som min fina vän A sa för inte allt för länge sedan: om din hjärna är glad under tiden som du pluggar så kommer den automatiskt att associera plugget till något positivt, och minnet fungerar så att vi bättre kommer ihåg saker som vi tycker är bra än saker som vi tycker är dåliga. Så enkelt är det. Men ändå inte. Därför uppmuntrar jag till att tvinga dig till pauser där du ringer en kompis då och då, alternativt pluggar tillsammans med en (förutsatt att ni fokuserar på plugget när ni ska). Helst ska du även unna dig själv fokus, alltså inte boka upp för mycket annat vid sidan av plugget.

 

Gå och lägg dig i tid och försök att undvika datorn innan läggdags 

Återigen- we’ve heard it all before! Ett alternativ är att somna till en podcast om du inte vill läsa en bok – troligtvis blöder ögonen av plugg och du vill bara tänka på något annat när du ska sova. Man kan ställa in timer så att podden avslutas om du skulle somna till den. Fantastisk teknisk feature!

 

ElsaL4

Detta är troligtvis det allra viktigaste tipset – FIRA och BELÖNA dig själv! 

Att unna mig en stor bukett med blommor brukar vara min belöning.

Det allra viktigaste – FIRA ordentligt när du skrivit din tenta. Spelar ingen roll om det kändes som att du klarade den eller inte, du har kämpat och ska belönas! Det är på riktigt jätteviktigt att man belönar sig själv när man har kämpat – för då sätter man ett tydligt avslut till tentaperioden och kommer att hitta bättre energi när man ska kriga på nästa gång.

 

Vad händer om jag inte klarade tentan? 

Detta är minst lika viktigt som tipset ovan- klarade du inte tentan denna gång – ta den nästa gång! Eller gången efter det! Fortsätt vara glad! Det är en del av processen att misslyckas och det kommer att göra dig till en tåligare, starkare ingenjör längre fram. Tro mig i detta!

 

Resultatet av när jag följde dessa tips för några veckor sedan ledde till att jag äntligen klarade en tenta som jag skrivit 6 gånger. Jag somnade kl 23.00 varje kväll, vilket är otroligt tidigt för att vara jag. Jag var mycket “klarare” i huvudet än vad jag varit tidigare och förstod mycket snabbare. Att må bra, vara avslappnad och inte ta in för mycket koffein, socker eller annat dumt för tentaplugg gjorde att jag orkade sitta låååånga dagar.

 

Så, det var alltså en summering av mina tips som gjorde att jag klarade mitt sjätte (sad but true!) försök i att klara Flervariabelanalysen. Håller ni med mig i mina tips? 


 

Vill du gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org


1 Comment

Anonymous · August 27, 2018 at 12:01 pm

Jag skrev en omtenta för andra gången, för någon dag sedan. Den kändes inte alls bra, så det blir nog en tredje gång för mig men dina tips som du ger här har gett mig hopp så jag ska ta till mig dem. Tack :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *