I måndags var det dags. Efter ganska så exakt tre (ingenjörsmässig avrundning) månaders sommaruppehåll var det återigen dags att packa ner pennskrin och miniräknare i ryggsäcken för att återigen sätta sig skolbänken för att lära sig om saker man inte ens tänkt tanken att man behöver kunna. För mig var det för fjärde året i rad som jag en söndag i månadsskiftet august/september gick och lade mig för att sova med en ganska kluven inställning till skolstarten – både taggad och mindre taggad på att skolan återigen skulle börja.

635873498040537684-814090771_advice-ahead

Som fjärdeårsstudent är man relativt rutinerad vid det här laget. Man vet att läsvecka ett innebär total förvirring eftersom att man knappt vet vad kurserna man påbörjat handlar om. Man vet att läsvecka fem är ekvivalent med kaos eftersom att antalet labrapporter man ska skriva är jättemånga och att antalet veckor kvar till tentorna är jättefå. Så till alla er som precis har börjat plugga på en civilingenjörsutbildning skulle jag vilja dela med mig av mina allra bästa tips…

1) Skumma igenom kursplanen. Det ger dig en bra överblick av vad som förväntas av dig och man får ofta ett hum av vad kursen faktiskt handlar om. Namn kan ibland vara missvisande.

2) Börja i tid. Hur tråkigt det än låter och hur mycket man än försöker intala sig själv att “plugga kan jag göra i morgon istället” är det ganska skönt när tentan väl närmar sig att man har någorlunda koll på kursinnehållet. Man behöver absolut inte kunna och förstå allt i början av kursen (då hinner man ju glömma bort det till tentan), men det är bra att åtminstone  veta vilka områden kursen behandlar.

3) Läsvecka fem = kaos. För mig brukar läsvecka fem fortfarande präglas av att små oroskänslor planterar sig i min mage eftersom att jag, trots ovanstående råd, inte ligger så mycket i fas som jag hade tänkt. Oftast beror det på mängden rapporter som ska in innan man kan fokusera helhjärtat på tentorna och i de flesta fallen brukar det faktiskt hinna lösa sig innan man skriver sin tenta.

4) Ta pauser! Jag har skrivit det i tidigare inlägg, men man kan aldrig vara för tydlig med det. Det är lätt hänt att man bara pluggar när man har mycket att göra och det slutar oftast med, i alla fall för min del, att jag efter flera timmars plugg inser att jag inte har lärt mig någonting. Jag brukar ofta tänka att hjärnan är som vilken annan kroppsdel som helst – precis som att kroppen måste vila efter ett hårt träningspass, måste hjärnan vila efter en study session! Att plugga är ju lite som ett träningspass för hjärnan!

5) Välj med hjärtat! Under våren skulle jag ta ett av de större beslut jag har behövt ta – i alla fall när det kommer till utbildningsrelaterade beslut. Jag skulle välja inriktning. I vanlig ordning pratade man med äldre studenter för att få en bild av vilken inriktning som är bäst och så vidare. Från många fick jag höra “välj processinriktningen, det ger flest jobb och mest pengar” när jag berättade att jag valt molekylär bioteknik. Och ja, kanske finns det fler jobb för en processingenjör. Men å andra sidan skulle jag blivit en fruktansvärd dålig civilingenjör om jag valt processinriktningen eftersom att det inte intresserar mig över huvud taget. Så jag valde med hjärtat och jag kan säga att fyra dagar in på masterutbildningen känns det fantastiskt bra!


1 Comment

Några anledningar till varför du inte ska bli ingenjör – Womengineer · July 22, 2017 at 9:17 am

[…] Framför er har ni de roligaste, tuffaste och mest lärorika tre eller fem åren av era liv! Här och här hittar ni lite ”inför högskolan”-tips och sist, men absolut inte minst; […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *