Att vara entreprenör ger en otrolig frihet och tillfredsställelse över hur mycket man kan påverka. 

Hej Claudia! Berätta lite kort om dig själv, vem du är och vad du tycker om att göra!
Hej! Just nu är jag VD för Exponential Holding AB. Ett företag som arbetar med strategisk rådgivning och utbildning inom teknikutveckling (artificiell intelligens, blockkedjan, digital tillverkning, syntetisk biologi m.m.). Vi investerar även i bolag med fokus på positiv samhällsförändring så som Swedish for Professionals som erbjuder effektiva kurser i svenska samt Lifecensr som skapar en digital lösning för vården. Jag är även Associate Faculty vid Singularity University vilket innebär att jag tillbringar en del tid på NASA Ames i Silicon Valley där jag föreläser om teknisk utveckling och samhällsförändring genom digitalt ledarskap. Jag älskar att lära mig nya saker och tycker om att testa ny teknik. Dessutom tycker jag att det är fantastiskt roligt att bygga nya lösningar och företag tillsammans med vårt team på Exponential. Det finns inget bättre än att nå ett mål tillsammans där olika personer bidragit med sina främsta styrkor.

Wow, det låter mycket spännande! Du har ju också studerat både på KTH och Handelshögskolan i Stockholm. Hur kom det sig att du gjorde både och?
KTH och Handelshögskolan erbjöd kompletterande och viktiga perspektiv. Framöver blir det dessutom allt viktigare att tänka och jobba gränsöverskridande och förena kunskaper från till exempel ekonomi och teknik.

Berätta om ditt bästa studentminne från KTH!
Mitt bästa studentminne från KTH var nog när jag var ÖPH, Chef för Mottagningen på Industriell Ekonomi. Jag fick möjligheten att arbeta på posten tillsammans med 4 fantastiska individer, riktigt entreprenöriella ledare, vilket gjorde att vi åstadkom mer än vi hade kunnat tro var möjligt. Vi fick in tre gånger så mycket sponsorintäkter, vi hade en av de största phösgrupperna man någonsin haft, vi satsade på ledarutbildningar för alla som deltog samt rekreationsaktiviteter. Sammanhållningen i gruppen var fantastisk. Att få vara med om hela den erfarenheten förberedde mig för många ledarutmaningar och utvecklade mig som person. En annan favorit var när jag reste till Peru med 14 av mina klasskamrater på en studieresa som vi hade jobbat hårt för att förverkliga.

Utöver de ovan nämnda studierna var du även första svensk att bli utvald till en sommarkurs på Singularity University. Berätta lite mer om det!
Singularity University är kanske världens mest framtidsorienterade utbildningsprogram. Jag deltog först i deras sommarprogram där man under 10 veckor, på NASAs campus i Kalifornien, tar del av insikter och föreläsningar från världens ledande experter inom olika tekniska områden. Exempelvis fick jag träffa Larry Page, Buzz Aldrin, Ralph Merkle och andra ledande experter och lära mig om exponentiell teknik. Målet med programmet är att deltagarna ska utveckla idéer för hur de ska kunna påverka världen på ett positivt sätt med hjälp av exponentiell teknik – “how to positively impact a billion people in ten years”. Sedan jag själv var student 2010, blev jag rådgivare och därefter den första svenska medlemmen av fakulteten (Associate Faculty) vid Singularity University.

Det finns inget bättre än att nå ett mål tillsammans där olika personer bidragit med sina främsta styrkor.

Vilken häftig upplevelse! Varför tror du att det blev just du av de 1600 sökande till utbildningen?
Anledningen till att jag fick en chans att gå utbildningen var en kombination av mitt intresse för teknik och samhällsförändring samt alla de olika engagemang jag haft tidigare på KTH, för Förbundet Unga Forskare, på FN men även på ACCESS Health International i Indien.

Du blev ju dessutom utsedd till årets ledare 2011 – grattis! Vad hade du gjort för att få den utmärkelsen?
Jag tror att jag fick utmärkelsen för att jag genom mina val och mitt ledarskap kan inspirera andra. Jag har ofta tagit helt nya vägar och brutit ny mark.

Vad är det roligaste jobbet du haft?
Det roligaste jobbet jag har haft är tveklöst det jag har nu där jag dagligen utvecklar vår verksamhet, hjälper bolag, regeringen och branschorganisationer i digitaliseringen. Jag får träffa otroligt mycket spännande personer när jag nästan varje vecka föreläser om ny teknik någonstans i världen och jag får en otrolig energi från vårt fantastiska team som jobbar med Exponential Holding AB och våra bolag. Samtidigt uppskattade jag även mycket mina tidigare jobb, bland annat som ämnessakkunnig på Utrikesdepartementet.

Berätta mer om vad du arbetar med idag. Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Ingen dag är den andra lik. Ibland går jag upp vid fem för att hinna med ett flyg till den föreläsning jag ska hålla under dagen, exempelvis i Norge, Dubai eller London. Grupperna är allt från 5 personer till flera tusen. Ibland möter jag upp vårt team på kontoret för strategimöte och genomgång av våra klienters behov och inriktning. Andra dagar deltar jag i ett möte med Digitaliseringskommisionen eller en branschorganisation och diskuterar hur Sveriges framtid kan komma att formas utifrån den tekniska utvecklingen. Ibland deltar jag i något av de utbildningsprogram Exponential Holding arrangerar eller arbetar hands-on med utvecklingen av Lifecensrs digitala lösning. Ofta är jag på resande fot med en grupp VD:ar eller styrelseledamöter i till exempel Silicon Valley där vi leder delegationen i deras kunskapsinhämtande och nätverkande. Jag trivs verkligen med mitt jobb eftersom det är så omväxlande och också för att jag haft möjligheten att forma det själv. Att vara entreprenör ger en otrolig frihet och tillfredsställelse över hur mycket man kan påverka.

Min drivkraft kommer från att jag ser möjligheter och känner ett ansvar och motivation att ta vara på dem.

Du har hunnit med en hel del i karriären – var får du all drivkraft ifrån?
Min drivkraft kommer från att jag ser möjligheter och känner ett ansvar och motivation att ta vara på dem. Speciellt när jag har rest i världen och sett hur privilegierade vi är i Sverige, som växt upp med skola, sjukvård och välfärd som många andra inte kan ta för givet. Då blir det extra klart för mig att vi behöver engagera oss och göra en skillnad när vi kan.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Mina framtidsplaner är att ta vara på den kunskap jag har om den senaste teknikutvecklingen, och att fortsätta odla den för att genom den kunna driva positiv utveckling för företag och samhälle. Jag vill knyta till oss fler talanger med intresse, kunskap och engagemang för teknikfrågor och samhälle, som kan hjälpa till att genom smarta lösningar lösa våra största globala utmaningar.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Jag kan tyvärr inte bara välja en. Det finns många kvinnliga förebilder som jag inspireras av. Professor Robin Teigland på Handelshögskolan är briljant, både i analysförmåga och talang i att förmedla relevant information om digitaliseringen till studenter och andra ledare. Susanna Campbell, som tidigare varit VD för investmentbolaget Ratos, inspirerar genom sitt ledarskap och sin förmåga att med skarpt sinne för affärer hjälpa bolag med tillväxt. Gunilla Nordlöf och Lena Carlsson på Tillväxtverket, Marie Söderkvist på Livsmedelsföretagen, Anna Felländer på Swedbank och Ann-Sofi Stenborg på Digitaliseringskommissionen kommer att spela viktiga roller för Sveriges tillväxt genom sin framtidsorientering. Anna Belfrage, Honorärkonsul för Nya Zeeland och styrelseledamot i SVIV visar vägen för hur framtidens kvinnliga ledare bör verka och är en riktig inspirationskälla. Sedan inspireras jag även av ledarna i våra bolag – Sophia Wallin med expertis inom internationella relationer och säkerhet, Katarina Waern som leder Swedish for Professionals viktiga verksamhet och Ingrid Eelde som är en riktigt driven entreprenör inom utbildning och hälsa.

[Intervjun skapades den 24 augusti, 2016]


1 Comment

Sju anledningar att böra plugga till ingenjör – Womengineer · March 27, 2017 at 7:46 am

[…] coola och inspirerande ingenjörer som har läst industriell ekonomi – Johanna Nehler och Claudia Olsson! (Här finns det massa intervjuer med ingenjörer och de möjligheter som finns efter […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *