I framtiden drömmer jag om att utvecklas! Och ha kul! Så länge jag inte är uttråkad kommer jag att stanna där jag är.

Hej Nadia! Du har ju pluggat Naturresursteknik på LTU, hur var det och hur kom det sig att du valde den utbildningen?
Hej! Ja, det har jag! Och det var verkligen inte ett lätt val! Jag började plugga direkt efter gymnasiet och påbörjade faktiskt Kemiteknik på Uppsala Universitet först. Läste den utbildningen i två år (2008-2010) men någonstans där insåg jag att kemi inte riktigt var min grej, även om det var kul. Plus att jag längtade hem till norr. Så jag bestämde mig helt enkelt för att byta utbildning. Det var då jag fick upp ögonen för Naturresursteknik i Luleå. Jag hade nämligen insett att jag var intresserad av både vatten, miljö och gruvor. På den tiden kunde man välja någonting som hette Arena jordens resurser, vilket var en tvärvetenskaplig utbildning där man även kunde välja examensutgång som civilingenjör inom Naturresursteknik. Denna utbildning hade en inriktning inom Avfallsteknik, vilket lockade, så jag valde detta. Arenautbildningen finns idag inte kvar, och eftersom jag har examensutgång som civilingenjör inom Naturresursteknik så brukar jag säga att det är detta jag har läst, även om det är en sanning med en aning modifikation.

Jag är mycket nöjd med den utbildning som jag valde! LTU har ett nära sammarbete med näringslivet och företag av olika slag finns representerade i utbildningen. Man har också en nära och vänskaplig relation med många av de ämneslärare som återkommer inom utbildningen. Man har också mycket praktisk övning av olika slag, verkligen en utbildning som rekommenderas!

Har det alltid varit självklart för dig att bli civilingenjör?
Nej, vilken 5-åring har någonsin drömt om att bli civilingenjör? Jag skulle faktiskt bli polis. Har alltid varit intresserad av det yrket. Hela högstadiet var jag inställd på det där med polis, under gymnasiet förändrades det däremot. Läste Natur och insåg att det där med tekniska saker var väldigt roligt, framförallt kemin tyckte jag var kul. Så då ändrades mitt fokus från polis till någon typ av kriminalteknik. Det var egentligen först under 3e året på gymnasiet jag på allvar började fundera på civilingenjör.

Vilken 5-åring har någonsin drömt om att bli civilingenjör? Jag skulle faktiskt bli polis.

Berätta om ditt bästa studentminne!
Bästa studentminnet måste vara när jag pluggade i Uppsala och var med i Forskå, vilka är de som anordnar den årliga Forsränningen under sista april. Det gav minnen och vänner för livet!

Idag arbetar du som miljökonsult på Ramböll, vad innebär ett sådant jobb och hur ser en dag ut på jobbet för dig?
Att vara miljökonsult innebär ett mycket varierande arbete med en hel del fältjobb och långa utedagar! Jobbar nästan uteslutande med förorenad mark så det innebär även ett jobb där man inte får vara rädd att få lite skit under naglarna, det är ofta jordigt och dammigt när vi är ute.

I dagsläget jobbar jag nästan uteslutande med stadsflytten som sker i Kiruna. Eftersom nya Kiruna centrum ska byggas på gammal industrimark behöver mer eller mindre hela området genomgå sanering. Vi på Ramböll är då där och genomför miljökontroll vilket innebär att vi genom provtagning kontrollerar att de jord- och fyllnadsmassor som lämnas kvar uppnår det mål som är satta för området. Ingen dag är den andra lik!

Vad är det bästa med att vara miljökonsult?
Det bästa med att vara miljökonsult måste vara att det är så varierande samtidigt som vi får vara ute väldigt mycket.

Har du något tips till de som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet?
Ja! Testa dig fram! Det är ingen fara och definitivt ingen panik! Läs fristående kurser och se vad du tycker är roligt! Sen ska du inte heller lyssna så mycket på vad andra tycker och tänker, våga bestämma själv!

Att vara miljökonsult innebär ett mycket varierande arbete med en hel del fältjobb och långa utedagar! ..det innebär även ett jobb där man inte får vara rädd att få lite skit under naglarna..

Du verkar ha ett aktivt liv med både fallskärmshoppning och snowboardåkning, wow, har du alltid varit äventyrlig av dig?
Jag har kanske inte alltid varit äventyrlig på det sättet. Men jag har alltid varit aktiv. Problemet är väl att jag lätt får tråkigt så måste alltid göra någonting, då är ett adrenalinpåslag guld värt! Fallskärmshoppningen får tyvärr ligga på hyllan nu ett tag eftersom jag flyttat till Kiruna, det är just nu alldeles för långt att åka. Däremot har jag börjat klättra istället, finns en del fina klippor här uppe, särskilt då vi har så nära in till Norge.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Utvecklas! Och ha kul! Så länge jag inte är uttråkad kommer jag att stanna där jag är. Största projektet i pipen nu är att lära mig gå på toppturer och åka skidor nerför, så kallad randonnée. Jag har alltid tidigare åkt snowboard, så att istället övergå till skidor är en liten utmaning. Sånt gillar jag!

Det låter väldigt spännande! Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Min mamma är den starkaste kvinna jag känner, hon ska ha all cred som går att få. Sen ser jag även upp till starka och modiga kvinnliga individer, exempelvis Maxida Märak för att nämna en bland många.

Den youtube-video som jag valt visar varför jag valt att bo just i Kiruna av alla ställen. Naturen har alltid varit en mycket viktig del av mitt liv.

[Intervjun skapades den 18 juli, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *