Häromveckan ifrågasatte min mamma avsaknaden av blogginlägg skrivna av mig. Hon undrade om jag inte skulle skriva något snart och mitt svar på hennes kommentar var att jag inte har så mycket att skriva om i och med att det inte sker så mycket studentikosa händelser sommartid. Det höll hon förvisso med om och tyckte därför att jag kunde skriva om mitt sommarjobb. Även detta är ju lite krångligt på grund av sekretesskäl och liknade. Min käre mor inflikade då att jag kunde skriva om varför det är bra att ha ett sommarjobb som är kopplat till ens utbildning – so here we go…

Någon gång under årskurs två började jag känna att jag hade en något klarare bild av vad en civilingenjör faktiskt gör. Bilden var kanske inte 100% korrekt, men jag hade en liten aning om vad jag kan syssla med efter min examen. Efter att ha pratat med mina kompisar insåg jag att det nog hade varit bra att jobba på ett “riktigt” jobb (med riktigt menar jag utbildningsrelaterat). Letandet påbörjades och efter ett par månader hade jag både hunnit med anställningsintervju och att skriva på kontrakt för BioInvent för sommaren 2015. Denna sommar spenderar jag på samma företag vilket är riktigt roligt!

Very busy business

Men varför är det bra att jobba på ett företag som är relaterat till sin utbildning? För det första är det ett ypperligt tillfälle att tillämpa allt man lärt sig på sin utbildning. Jag har tidigare berättat att jag många gånger har ifrågasatt varför jag måste lära mig vissa saker och ironiskt nog har mycket av detta varit användbart under mina nästan två somrar på BioInvent. En annan anledning är att det är en riktig självförtoehdeboost! Något jag också gjort mycket under mina år på LTH är att många gånger brustit ut i ett “Jag kan ingenting!!!!!” (särskilt under tentaperioder), men när jag har befunnit mig på en arbetsplats har jag insett att jag kan mer än vad jag tror. Jag har också insett att man inte behöver kunna allt – det är därför man har kollegor! Den sista anledningen som jag tänkte nämna här är att det förstås är en bra erfarenhet! All arbetslivserfarenhet är självklart bra, men självklart är det ett plus i kanten att jobbat med något man kan jobba med även efter examen. Att få denna erfarenhet är något jag verkligen har uppskattat i och med att vi inte har någon obligatorisk praktik på bioteknikprogrammet. Vi har också haft väldigt få studiebesök, vilket har gjort att jag och mina kursare på egen hand har fått ta reda på hur arbetslivet ser ut.

Men hur får man då ett jobb? Många av mina kursare har gått via arbetsmarknadsdagar som kåren och sektionen anordnar. Det är förstås ett sätt att gå på, men man konkurrerar också med många fler. Jag gick en annan väg. Eftersom att båda mina mostrar jobbar i bioteknikbranschen kontaktade jag dem och bad om alla kontaktuppgifter jag kunde få, vilket senare ledde till att jag fick ett jobb!

Företaget jag jobbar på är inte jättestort och jag tycker att det finns flera fördelar med det. Framförallt får man se väldigt mycket. Istället för att bli ett delsteg i en stor process är man lite här och var och har många olika arbetsuppgifter. För mig som väldigt lätt blir rastlös är det perfekt då jag själv kan bestämma vad jag vill göra och när!

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *