Idag skriver jag min sista tenta för detta läsår och på hela grundblocket. Det känns helt sjukt att jag om några timmar har avslutat grundblocket på min utbildning – hade jag velat hade jag kunnat ta ut min kandidat och tagit ett kliv ut i arbetslivet. Men så blir det inte. Istället väntar minst två ytterligare år av universitetsstudier och jag ska ägna min master åt att bli expert på molekylär bioteknik – en resa ni självklart kommer att få följa i bloggen!

Jag har tidigare skrivit om hur mitt första och andra år på bioteknikprogrammet har varit och eftersom att traditioner är till för att följas ska förstås ett inlägg tillägnas årskurs tre!

Första läsperioden

Årskurs tre inleddes med en tuff läsperiod. Totalt 16.5 högskolepoäng skulle håvas in – i matematisk statistik och analytisk kemi. Utöver detta präglades dessa veckor av nollning och välkomnandet av de nya studenterna på kemi- och bioteknikprogrammen – en period som var väldigt hektisk, men fruktansvärt rolig, som styrelseledamot. Att avsluta en sådan här läsperiod med ett njurstensanfall gjorde inte saken bättre, men på något sätt lyckades jag nästan ta mig igenom allt!

IMG_4622

Ibland kan man dricka vin med fina kompisar

Andra läsperioden

Den här läsperioden var nog den värsta för detta läsår. Mycket berodde nog på att jag hade mycket med styrelsen, men det blev inte bättre för att jag läste två kurser som intresserade mig typ lika mycket som vad familjen Kardashian äter till frukost. Den ena kursen var i reaktionsteknik – en viktig kurs, men på tok för kemiteknisk för mig och den andra kursen var i industriell ekonomi. För mig låg svårigheten i den sistnämnda kursen i att för första gången sedan gymnasiet läsa en samhällsvetenskaplig kurs.

IMG_5392

Ibland går vi på finsittning

Tredje läsperioden

Läsperiod tre var nog den absolut roligaste under detta läsår. Inte bara för att ett nytt verksamhetsår med ny sektionsstyrelse satte igång, utan också för att kurserna vi läste var roliga. Den ena kursen var en ren projektkurs och även om ämnesområdet (livsmedel) inte är mitt favoritområde tyckte jag att det var riktigt kul att få prova på en ny examinationsform. Den andra kursen var cellbiologi – en kurs jag längtat efter sen läsåret började. Cellbiologin var för mig årets bästa kurs och mycket av det berodde nog på att vi fick lära oss så många olika tillämpningsområden av biotekniken. Alltifrån tissue engineering till GMO!

IMG_5075

Och ibland klonar vi celler!

Fjärde läsperioden

Om läsperiod tre var den roligaste så har nog läsperiod fyra varit den läsperiod som innehållit viktigast kurser: bioprocessteknik och genteknik. De här två kurserna har varit bra kontraster till varandra eftersom att de har visat mycket av det en biotekniker kan göra – alltifrån att modifiera celler så att de gör de man vill till att odla dem under rätt betingelser. Det var också under den här läsperioden som jag blev hundra procent säker på att jag valt rätt inriktning.

Årskurs tre har nog varit det absolut tyngsta, men också det absolut roligaste året på utbildningen. Inte bara har jag lärt mig en massa nya saker – alltifrån hur man bedömer en investering till hur man producerar protein i en jästcell, jag har också fått en mycket bättre insikt i vad man kan göra som civilingenjör i bioteknik. Till hösten väntar specialiseringen, men innan det ska jag ha ett långt och härligt sommarlov. I år har jag dessutom turen att få två veckor ledigt innan jag börjar jobba och sommarlovet inleds på bästa sätt med en vecka i Spanien!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *