[two_third]

Här om dagen hörde jag för första gången talas om tankefällor.
Det handlar alltså om tankar som kommer upp i huvudet som gör att vi felbedömer situationer. Vi kanske bestämmer oss för att någon tycker illa om en, eller att man aldrig kommer lyckas med någonting. Dessa tankefällor bidrar ofta till negativa känslor som är helt osanna, och bildas då vi inte har “tid” att göra en mer grundläggande observation av läget. Jag fann det väldigt intressant, för jag kände igen mig i flera utav dom! Jag vill gärna dela med mig för jag tror det är fler än jag som sabbar omedvetet för sig själv ibland.

Varning för hög igenkänninghetsfaktor!
Brukar du tänka något av dessa tankar ibland? Jag tror vi alla har varit där!

  • Jag kommer att misslyckas på provet.
  • Jag är duktig på att städa, men det betyder ingenting eftersom jag inte kan sjunga.
  • Jag känner mig ful och tråkig. Alltså är jag det.
  • Jag halkade på vägen till jobbet. Det är typiskt för mig. Jag är hopplöst klumpig.
  • Jag kommer aldrig träffa någon, jag kan lika gärna bli nunna!
  • Om jag inte klarar att vara med på hela träningspasset är det ingen idé att jag tränar alls.
  • Jag kan inte hitta pappret som jag letar efter. Jag är en hopplös slarvmaja som aldrig kommer få någon ordning på mina saker.
  • Hon frågade inte om jag kommer på festen. Det betyder att hon inte vill att jag ska komma.

bigstock-Beautiful-woman-thinking-next-82591529

Bildkälla

Här nedan beskrives några av de vanligaste fällorna:

1. Allt-eller-intet-tänkande

Som perfektionist kan detta vara den största tankefällan. Allt är svart eller vitt. Det finns ingenting däremellan, ingen grå- skala. Om något inte är helt perfekt är det totalt misslyckat. Ex. Du har fått näst högsta betyg på en skrivning. Du ser det som ett totalt misslyckande att du inte fick det högsta betyget, trots att det näst högsta betyget också är ett bra betyg. Se upp med ord som ”ingenting”, ”allt”, ”totalt” eller ”fullständigt”. De visar att du kan vara på väg in i den här tankefällan.

 

2. Övergeneralisering

Enstaka negativa händelser uppfattas som ett mönster som är typiskt för livet som helhet. Ex. Du fick inte ett arbete som du hade sökt och drar slutsatsen att du aldrig någonsin kommer att få ett jobb. De flesta måste söka många arbeten. Att du inte fått ett arbete betyder inte att du inte kommer få ett annat. Se upp med ord som ”aldrig” eller ”alltid”.

 

3. Diskvalificering av det positiva

Säger du ofta att “det inte räknas” när du får positiva kommentarer? Istället kan du hålla fast vid en negativ ståndpunkt, trots att det finns många omständigheter som motbevisar den. Ex. Chefen berömmer dig för ett arbete, men du säger till dig själv att han bara sa så för att vara snäll. Chefen tycker nog att du gör ett bra jobb om hon säger det. Se upp med uttryck som ”Det räknas inte”.

4. Tankeläsning

Det här tror jag händer alla! Man börjar plötsligt tro att folk inte tycker om en. Exempelvis när man möter en person man känner på gatan. Denne hälsar inte och du drar slutsatsen att han inte tycker om dig, men egentligen kanske denne gick i egna tankar och inte såg dig. Man antar utan grund att någon tänker negativt om en själv. Man gör inga försök att kontrollera om det verkligen är så.  Det enda sättet att säkert veta vad någon annan tänker är att fråga honom eller henne.

5. Spådomar

Man förutsäger att saker och ting kommer att gå dåligt eller inte fungera. Man är så övertygad om att en förutsägelse är sann att man handlar som om den redan vore det. Spådomar kan bli självuppfyllande profetior. Genom att vi handlar som om de redan vore sanna kan de bli det. Ex. Du ringer inte din pojkvän eftersom du tror att han är trött på dig. Kanske tröttnar han på dig om du aldrig hör av dig.

6. Katastrofiering

Räknar du alltid med att det värsta ska inträffa? Från att inte hinna med inlämningar i tid till att svimma av panik i kassakön i butiken? Man fokuserar på negativa händelser som skulle kunna inträffa eller räknar med sämsta möjliga resultat. I fantasin låter man tankarna föra en till katastrofala situationer även om det är liten chans att de skulle inträffa. Skulle du mot förmodan svimma i kassakön är det ingen som skulle tycka att du är en idiot. Alla skulle förmodligen fundera över hur de skulle kunna hjälpa dig på bästa sätt.

7. Förminskning och förstoring

Är du duktig på att förminska det som är positivt och förstora det som är negativ? Man överdriver eller underdriver egenskaper, erfarenheter eller händelsers betydelse.Ex. Du kommer för sent till ett möte och drar slutsatsen att hela din framtid är förstörd. Det kan ställa till besvär och väcka förargelse om du kommer för sent, men det är inte världens största försyndelse.

 

8. Måste- borde- tänkande

Det här är så jag för ett år sen! Tänk om jag visste lite mer då. Man motiverar sig genom att tänka att man ”måste” eller ”borde” göra vissa saker. Det leder till skuldkänslor när man inte kan leva upp till sina egna regler. Ex. Man borde göra en uppgift idag men får riktiga ångest skamkänslor när man inser att den inte blivit gjord. Eller, du vill inte visa att du är ledsen eftersom du tycker att man måste vara stark. Varför skulle man inte kunna vara stark även om man är ledsen?

9. Etikettering

Tänker du nedvärderande tankar om att du är en förlorare om tentan inte gick bra? Man sätter negativa etiketter på sig själv, istället för att se varje händelse för sig själv. Ex. Du tänker på dig själv som ”en förlorare”, istället för att tänka att du har misslyckats vid just detta tillfälle.

10. Personalisering

Man anklagar sig själv för sådant som man inte har kontroll över. Ex. Du anklagar dig själv för att din arbetskamrat råkat ut för en olycka, trots att du inte kunnat påverka förloppet.

Källa

[/two_third]


1 Comment

Anders · June 5, 2016 at 10:40 am

Bra skrivet! Är precis där just nu… tråkiga tankar, har under min master presterat högsta betyg i flera ämnen men blir inte nöjd… Följer din sida för mer bra inlägg, Anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *