Den nya läsperioden har dragit igång och det märks! Det blir långa dagar på skolan och under helgerna har vi försökt komma iväg och göra allt annat än skolrelaterade saker. Eftersom jag läser mitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen så ges de flesta kurser på avancerad nivå och det märks. Dels blir kurserna mer utmanande och klasserna blir mindre.  Dessutom går vi mer och mer ifrån tentor och mot mer verklighetsbaserade … upplevelser. Just nu  läser vi två kurser där vi bara arbetar med projekt!

Bildkälla

Bildkälla

Den ena heter Industriella energiprocesser och där får vi arbeta med ”riktiga” case mot bland annat LKAB som önskar att vi ska räkna på hur mycket energi det finns i delar av de gaser som skickas ut till skrotstenarna, och en del annat. Kan ni gissa hur många vi är i den kursen? Fyra. Fyra stycken elever. Japp. 50% tjejer och 50% killar. Det ni!

Den andra heter Processintegration och optimering och där tittar vi bland annat på hur man på bästa sätt utbyter värme mellan strömmar. Här är jag lite osäker på hur många som faktisk läser kursen men vi brukar vara 7 elever som närvarar på föreläsningarna, 3 tjejer och 4 killar.

Förra läsperioden såg nästan likadan ut. Jag läste en kurs som heter Bränslen och där var vi 100% tjejer! Klassen bestod av 4 elever. Det hör inte till normalfallen att klasserna är så här på LTU. Jag vet inte riktigt vad det var som hände när min årgång började läsa här men tydligen var det väldigt få som ville plugga Hållbar energiteknik. Därtill har det försvunnit folk på vägen. Vissa har hoppat av, andra har tagit uppehåll och de finns dem som bytt inriktning. I början upplevde jag det som jobbigt, att klasserna var så små. Nu älskar jag det. Undervisningen blir rätt familjär och lärarna har tid att svara på alla ens frågor. Man kan springa förbi deras kontor och de känner igen en utan problem. Det vet nästan vad det är man vill ha hjälp med innan man hunnit öppna munnen.

Mia


1 Comment

Min överlevnadsplan fram till sommarlovet – Womengineer · May 9, 2016 at 6:00 am

[…] Jo tack, det är mycket att göra, det är svårt, det är stressigt och alldeles underbart! Här berättade jag om vilka kurser jag läser just nu och det blev väl som jag tänkte mig. Projekt, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *