Efter att ha läst en drös avskräckande trådar på flashback så hamnade jag tack och lov på Womengineers hemsida.

Hej Jessika! Du har varit med ett tag som bloggare i Womengineer, men är ny i projektgruppen som ekonomiansvarig. Vad innebär det?
Rollen som ekonomiansvarig är relativt självförklarande – jag har ansvar för Womengineers ekonomi. Jag sköter bland annat föreningens bokföring, betalar fakturor, och lägger upp en budget. Det roliga med den här rollen är att man får ta del av alla beslut som föreningen fattar, allting måste gå ihop ekonomiskt och det är sporrande att försöka uppnå så mycket som möjligt med de tillgångar vi har.

Varför började du blogga för Womengineer?
Efter gymnasiet läste jag ett år på Juristlinjen vid Stockholms universitet, vilket var roligt men det kändes inte helt rätt i magen. Så, när våren kom och antagning.se öppnade så bestämde jag mig för att söka till KTH. Trots att jag har många tjejkompisar som då redan pluggade på KTH så gjorde jag lite internet-research för att försäkra mig om att jag fattade rätt beslut. Efter att ha läst en drös avskräckande trådar på Flashback så hamnade jag tack och lov på Womengineers hemsida. Knarkade informationen på bloggarna och fann ett lugn. Så, anledningen är väl att jag vill hjälpa andra tjejer att våga plugga till civilingenjör och spräcka hål på alla trötta fördomar om utbildningen och yrkesmöjligheterna som följer.

Har du alltid velat bli civilingenjör?
Nej, när jag var liten så ville jag bli delfintränare haha. Därefter ville jag bli kändis (att komma med och vinna Idol var min absolut högsta dröm!). Att bli civilingenjör har väl alltid legat i baktankarna, men när jag väl började gymnasiet så ville jag bli ekonom och som 90% av alla andra i min klass så trodde jag att livet skulle gå under om jag inte kom in på Handels. Sen efter mycket om och men så var det ju KTH jag hamnade på och det blev ju bra!

Kommer du inte in på Industriell ekonomi eller Teknisk fysik så är det här en schysst andra chans!

Just nu läser du Teknisk fysikKTH, men ditt första år läste du Öppen ingång. Vad är det för något?
Öppen ingång är en civilingenjörsutbildning på KTH, som många blandar ihop med Tekniskt basår/termin. Det fiffiga med Öppen ingång är att du går första året på din civilingenjörsutbildning och läser samma kurser som ungefär alla andra förstaårsstudenter på KTH läser (envarre, flervarre, mekanik, programmering…). Under vårterminen söker du in till årskurs två på en av KTHs övriga civilingenjörsutbildningar. Det finns ett begränsat antal platser på varje program och urvalet sker med hänsyn till antalet avklarade högskolepoäng (INTE ditt betygssnitt som många har fått för sig).

Kommer du till exempel inte in på Industriell ekonomi eller Teknisk fysik så är det här en schysst andra chans! Det är även ett hett tips till dig som vet att du vill gå på KTH men inte riktigt vet vad. En annan fördel är att du troligtvis kommer att lära känna människor på alla sektioner eftersom att alla ju börjar på olika linjer sen.

Förutom att läsa på KTH pluggar du även på SU. Vad är det du pluggar där?
På SU pluggar jag Nationalekonomi. Jag läser inte kandidatprogrammet utan läser bara de kurser som är obligatoriska för att få ut en examen i ämnet. På så sätt får jag ut en kandidatexamen efter 90hp istället för 180hp. De resterande 90 poängen kommer jag att plocka från juristlinjen och från KTH. Ett hett tips till er som vill ta en dubbelexamen utan att kola på kuppen!

Berätta om ditt hittills bästa studentminne!
Helt klart när jag träffade min kille för första gången… i datorsalarna på KTH! Det var kanske inte gnistor vid första ögonblicken men det sa ändå Klick!

Ibland är det faktiskt så att studierna är så sjukt tråkiga och då tycker jag att man ska unna sig att hitta på något kul.

Finns det något man absolut inte får missa under sin studietid?
Att ha det roligt! Ibland är det faktiskt så att studierna är så sjukt tråkiga och då tycker jag att man ska unna sig att hitta på något kul. Jag brukar till exempel dricka ett glas gott vin och laga svingod mat samtidigt som jag sjunger till hög musik (kommer ni ihåg mina idol-ambitioner?) och veckodagen spelar ingen roll.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Ta över världen? Hmm kanske inte. Men att åka till Patagonien ska jag se till att göra innan jag dör!

Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Sheryl Sandberg – hon verkar vara en riktig superwoman. Har ni inte läst hennes bok så får ni se till att göra det!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Haha från en av mina absoluta favoritfilmer! Ibland känns det även typ PRECIS så här när man går på KTH. Allting går bra och man slappnar av lite… Och inte så lång tid senare så skiter allting sig, men man är aldrig själv i klistret!

[Intervjun skapades den 5 april, 2016]


1 Comment

Basår Stockholms Universitet – GOUSE · October 30, 2018 at 2:32 am

[…] Jessika Karlsson – Womengineer […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *