Under gårdagen svämmade sociala medier över av ”grattis på kvinnodagen” och ”happy womens day!” och jag kan inte undgå att bli lite provocerad. Grattis till vadå? Till att jag får sämre lön, mindre chans att få topp-positioner i näringslivet, större chans att bli utbränd eller kommer att göra mer obetalt arbete i hemmet? Och det här är problem som jag som kvinna i ett av världens mest jämställda länder ställs inför, ser vi ur ett globalt perspektiv är listan flera steg värre.

Jag tycker att Internationella Kvinnodagen är ett fint sätt att uppmärksamma kvinnor på. Problemet är att alla listor som ”De topp 10 viktigaste näringslivskvinnorna” eller ”100 svenska superkvinnor” hade kunnat publicerats vilken dag som helst och inte försvunnit i uppmärksamhetsgröten en dag som denna. Alla andra dagar då kvinnor är underrepresenterade i media. Låt oss inte nu dagen efter glömma bort alla fina krönikor, listor och blogginlägg från igår. Låt inte bara en dag på året vara dagen jämställdhet debatteras, hyllas och lyfts fram på förstasidorna utan behåll jämställdhetsfokusen även resterande 364 dagar om året.

a0f034d35d8822d07c6009e6eaae2921

Så länge Internationella Kvinnodagen behövs vill inte jag få ett grattis på den dagen, jag vill bara ha samma förutsättningar som mina manliga klasskompisar!


2 Comments

Greta · March 9, 2016 at 2:46 pm

Vilket bra och sant inlägg!! Tur att det finns organisationer som womengineer som kämpar med det här under hela året!

Kristina Sturk · March 10, 2016 at 6:44 pm

Spot on Jenny! Förstår verkligen inte varför folk ska säga “grattis på internationella kvinnodagen”. Minns i lågstadiet då läraren sa till killarna i klassen att “idag får ni minsann behandla tjejerna lika bra som ni behandlar varandra eftersom att det är internationella kvinnodagen”. Förtjänar vi bara att behandlas på samma sätt som män den 8/3?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *