Den här bilden tycker jag illustrerar ganska bra hur jag känner mig just nu. Min hjärna maler på om allt jag behöver göra, medan jag egentligen bara vill kolla på film hela helgen och göra allt annat än att tänka eller lära mig saker.

Att skriva examensarbete har varit betydligt mer utmattande än vad jag hade kunnat föreställa mig. För det första så är det som att börja på ett nytt jobb med alla nya intryck, allt man behöver sätta sig in i, alla nya människor att lära känna och den ständiga påminnelsen om att man borde visa framfötterna. För det andra så är det här det största och mest självständiga arbetet jag har gjort under min studietid. Under en termins tid ska jag lyckas utföra någon slags studie, inom ett område jag egentligen inte vet så mycket om med hjälp av metoder jag i början av arbetet inte ens visste existerade. Man är dessutom betydligt mer utelämnad än tidigare kurser, då varken någon på skolan eller på arbetsplatsen vet hur jag ska lösa problemet och jag har av och till känt oro över att jag skulle kunna vara ute på helt fel spår.

Exjobbet är också en viss krock mellan akademien och industrin, där skolan i stort sett tvingar en att jobba efter vattenfallsmodellen och bara bryr sig om rapporten medan arbetsgivaren förstås vill ha ett resultat och i många fall förespråkar att man jobbar efter agila metoder. Att försöka tillfredsställa båda parter och att samtidigt, så snabbt som möjligt, se till att få en bild av hur jag ska lösa problemet har varit ett visst stressmoment.

Att dessutom vara medveten om att det här är min sista studietermin någonsin och att jag inte har en aning om vad jag kommer göra eller var jag kommer vara efter att den är slut hjälper inte direkt heller. Flera har uppmanat mig att jag inte behöver oroa mig över eller lägga tid på att söka jobb redan nu, vilket det finns viss sanning i då det finns oändligt med jobb och få ansökningar som har en deadline. Dock är det en växande klump i magen, företag som hetsar och jag skulle helst bara vilja få det hela ur värden och veta vad jag ska göra med mitt liv nästa höst så snart som möjligt.

Kort och gott, min hjärna har gått på högvarv den senaste tiden och, precis som Greta beskriver, så kan det vara väldigt svårt som student att någonsin ta sig ordentligt ledigt. Den här senaste veckan har dock min energi stupat när jag har kommit hem på kvällen och jag har flera dagar somnat innan tio (vilket är väldigt tidigt för att vara jag) och trots det inte orkat ta mig upp ur sängen tidigare än vanligt. Inte så bra för min planering över allt jag ska hinna med, men antagligen, om inte annat, en väldigt hälsosam reaktion!


1 Comment

miahol · March 6, 2016 at 4:01 pm

Åh, jag är lite nervös för när jag ska börja exjobbet. Som tur är så är det ett tag kvar. Hoppas det går bra och VÅGA ta ledigt ibland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *