Det enda jag visste var att jag alltid har tyckt mycket om matematik.

Hej Lovisa! När kom du på att du ville bli civilingenjör?
Det var egentligen ganska sent, efter gymnasiet. Ända sedan jag var liten har jag alltid sagt att jag skulle bli lärare. Det enda jag visste var att jag alltid har tyckt mycket om matematik. När jag väl skulle börja studera på universitetet så fick jag tipset av min mattelärare från gymnasiet att jag kunde hålla fler möjligheter öppna genom att läsa fristående kurser i matematik i stället för lärarprogrammet. Jag följde rådet och efter ett år kände jag att jag ville ha mer utmaning och då var det civilingenjörsprogrammet som lockade. Eftersom jag hade läst en del av matten som fristående kurser kunde jag hoppa in på andra året.

Hur kom det sig att du började med Teknisk matematikLTH i Lund?
Jag har alltid gillat just matten, inte så mycket de andra naturvetenskapliga ämnena, därför ville jag ha så mycket matte som möjligt. Jag hade hört att civilingenjör skulle vara en bra och bred utbildning. Lund blev det för att det låg nära Malmö, där jag ville bo. Under högstadiet och gymnasiet hade vi besökt LTH så jag kände till det lite sen tidigare och visste att det var ett bra universitet.

Berätta om ditt bästa studentminne!
Något av det bästa med studenttiden var frihetskänslan efter att den sista tentan innan sommaren var avklarad och vi kunde fira med glass i solen!

Sen hade jag även velat studera utomlands en termin, det hade varit kul!

Om du skulle se tillbaka på din tid som student, skulle du gjort något annorlunda idag?
Jag skulle ha försökt engagera mig i något som har med arbetslivet att göra lite tidigare, för att ta reda på mer vilka möjligheter som finns. Sen hade jag även velat studera utomlands en termin, det hade varit kul!

Idag jobbar du som Kvantitativ Analytiker på Nordea i Köpenhamn. Vad innebär det?
Jag kom in på Nordea genom att jag skrev mitt exjobb där. Idag jobbar jag med automatiserad valutahandel. Min uppgift är framför allt att göra statistiska analyser på de transaktioner som datorerna handlar. Det innebär att jag måste ha god förståelse både för valutamarknaden och för den matematik vi använder. Det är en spännande blandning av finans och teknik, och utvecklingen går väldigt fort! Jag visste egentligen ingenting om valutamarknaden när jag började, så jag har fått lära mig mycket och har mycket kvar att lära mig!

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att jag får arbeta med duktiga kollegor i en professionell miljö där jag hela tiden utmanas och får lära mig nya saker. Det är också roligt att jag får använda så mycket av matematiken och statistiken jag har läst i praktiken, och att kombinera det med finans.

Jag är precis i början på min karriär och jag har ingen aning just nu om var det kommer sluta.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag är precis i början på min karriär och jag har ingen aning just nu om var det kommer sluta. Jag är glad att jag har en bra utbildning i grunden och känner att jag har alla möjligheter. Jag har inget specifikt drömjobb, utan jag vill ha ett jobb som jag trivs med, är duktig på och kan utvecklas i.

Vad gör dig lycklig?
Framför allt att få dela livet med min man, min familj och mina vänner, med allt vad det innebär! Det finns så mycket att vara tacksam för, och tacksamhet gör mig lycklig!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Detta youtube-klipp illustrerar lite de språkliga utmaningarna som finns med att arbeta i vårt kära grannland…

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 24 januari, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *